Proprietăţi

Spatiile comerciale din Capitala vor creste de sase ori pana in 2009

Spatiile comerciale din Capitala vor creste de sase ori pana in 2009
29.06.2006, 18:16 13

Bucurestiul va avea in 2-3 ani circa 0,36 metri patrati de spatii comerciale pe cap de locuitor, nivel comparabil cu cel inregistrat anul trecut de Budapesta si Praga, potrivit reprezentantilor DTZ Echinox.
Pana in anul 2009 sunt programate proiecte care totalizeaza 550.000 mp. Stocul spatiilor de retail in centre comerciale de tip mall din Bucuresti se situeaza in prezent la 143.000 mp, pentru perioada 2008-2009 fiind prognozata o crestere pana la 700.000 mp.
In Budapesta, centrele comerciale de tip mall totalizeaza 544.000 de metri patrati, iar in Praga 457.000 de metri patrati, in timp ce in Varsovia stocul depaseste 1,3 milioane de metri patrati.
In ceea ce priveste nivelul spatiilor comerciale pe cap de locuitor, in Romania acest indicator se situeaza cu mult sub valoarea inregistrata in capitalele tarilor vecine.
Astfel, in Bucuresti nivelul spatiilor comerciale de tip mall pe cap de locuitor este de 0,07 metri patrati, in timp ce in Budapesta este de 0,27 metri patrati, in Praga 0,38 si in Varsovia 0,79.
"Romania va atinge nivelul inregistrat in Praga in perioada 2008-2009, in momentul in care vor fi finalizate toate proiectele comerciale care au fost anuntate", a precizat Iliescu. Referindu-se la efectele integrarii Romaniei la Uniunea Europeana, reprezentantul DTZ a apreciat ca experienta tarilor care au aderat in 2004 arata ca interesul retailerilor a crescut dupa aceasta data.
In opinia sa, piata de retail din Romania ofera inca randamente ridicate pentru investitorii in proiecte comerciale, desi in ultimii doi ani acestea s-au redus de la 12% la 8-9%.
Consultantii imobiliari apreciaza ca nivelul chiriilor se va reduce de la 30 euro/mp pe luna la 20-25 euro/mp pe luna si se vor stabiliza in jurul acestor valori.
Zona de nord a Capitalei este cea mai activa din punctul de vedere al numarului de proiecte anuntate, cu Baneasa Shopping City (parte a proiectului Baneasa dezvoltat de un grup de firme controlat de oamenii de afaceri Gabriel Popoviciu si Radu Dimofte), Galleria Bucharest (dezvoltat de GTC Romania, compania care a dezvoltat proiectele de birouri Europe House si America House) si Floreasca City Center (dezvoltat de Raiffeisen Evolution, compania responsabila si pentru imobilul de birouri Oracle Tower). Investitiile anuntate pentru proiectele comerciale de tip mall din urmatorii ani depasesc 500 mil. euro. In Bucuresti exista in prezent cinci centre comerciale importante, respectiv Plaza Romania si Bucuresti Mall (dezvoltate de Anchor Grup), City Mall (dezvoltat de Jaguar Development), Jollie Ville (dezvoltat si detinut de grupul egiptean HKS) si Unirea Shopping Center (detinut de omul de afaceri Dan Adamescu).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO