Proprietăţi

Romanii nu-si mai iau casa dupa macheta si merg pe santier sa vada stadiul lucrarilor

Romanii nu-si mai iau casa dupa macheta si merg pe santier sa vada stadiul lucrarilor

Proiectele rezidentiale aflate pe litoralul bulgaresc au fost vedetele acestei editii a targului Condomonium

18.02.2008, 18:28 69

"Cei care sunt interesati sa-si cumpere o locuinta intr-un proiect rezidential aflat in constructie doresc sa vada stadiul lucrarilor pe santier, si nu doar o simpla macheta a ansamblului, pentru a inspecta direct casa in care urmeaza sa se mute. Aceasta tendinta a fost noutatea targului", a declarat pentru ZF Felicia Iordache, managing partner al Plus Media, unul dintre organizatorii targului din Capitala care s-a incheiat ieri.
Ea a mentionat ca atentia vizitatorilor s-a indreptat, spre deosebire de editiile anterioare, spre garsonierele si apartamentele cu doua camere din estul si sudul Capitalei.
"Am observat si ca aproape 75% dintre cei care
si-au manifestat interesul pentru achizitionarea unei locuinte au ales ca metoda de finantare creditarea ipotecara. De asemenea, procentul celor interesati sa investeasca intr-un spatiu locativ a crescut la 25%, spre deosebire de doar 10-15%, cat a fost in editia anterioara", a mai spus Iordache.
Proiectele rezidentiale aflate pe litoralul bulgaresc au fost vedetele acestei editii a targului Condomonium, existand foarte cereri pentru unitatile locative din aceasta zona atat din partea romanilor, cat si a cetatenilor asiatici, britanici sau italieni. "Multi dintre vizitatorii care au fost atrasi de proiectele din Bulgaria vor merge in urmatoarele saptamani acolo pentru a vedea pe viu proiectele, data fiind distanta scurta pe care o au de parcurs pana acolo", a precizat Iordache.
Dezvoltatotorul bulgar Bulgarian Land Development (BLD), detinut de un fond de investitii cu actionariat britanic si bulgar, a semnat cinci contracte de rezervare pentru apartamente cu 2 si 3 camere situate in cadrul unui complex de 180 de apartamente si garsoniere situat la 4 km de statiunea Albena.
"Contractele de rezervare au fost semnate in primele trei zile ale targului, urmand ca saptamana acesta sa purtam discutii detaliate cu 20-30 de persoane care s-au aratat foarte interesate de oferta bulgareasca", a declarat Constantin Dragan, asociat la WBI, firma care a promovat oferta BLD. Pe langa cele 180 de apartamente, complexul din Bulgaria mai cuprinde si 22 de vile duplex. Garsonierele au suprafete cuprinse intre 37 si 44 de metri patrati, in vreme ce un apartament cu trei camere poate sa ajunga la 96 de metri patrati, iar un duplex la 130 de metri patrati.
"Pretul unui metru patrat de spatiu construit este de 1.000 de euro, incluzand TVA. In momentul de fata mai sunt de vanzare 35 de locuinte si 17 vile", a spus Constantin Dragan.
Un alt proiect imobiliar care a atras atentia vizitatorilor targului a fost Kaliakria Gardens dezvoltat de suedezii de la Linexa Property intr-o localitate bulgareasca aflata la 8 kilometri de Balcic.
"Asteptarile noastre in ceea ce priveste numarul de vizitatori au fost cu mult depasite, iar doi clienti romani au achizitionat deja apartamente. Suntem in discutii si cu alti clienti romani, chiar daca majoritatea cumparatorilor sunt scandinavi, irlandezi si englezi", a precizat Adrian Toba, salas manager al Kaliakria Hills Ltd., firma deschisa de Linexa Property pentru inchirierea ulterioara a apartamentelor care vor fi achizitionate in complex.
Proiectul cuprinde 280 de apartamente si garsoniere de lux, cu un pret de 1.150 de euro/metrul patrat.
In cadrul targului au fost prezentate 8.200 de apartamente in strainatate, in tari ca Bulgaria, Grecia, Spania, Brazilia si Germania, si 61 de ansambluri rezidentiale din Romania, cu o capacitate totala de 16.400 de apartamente.
"Ofertele din Brazilia si Spania au fost foarte cautate, multi clienti urmand sa plateasca un avans in perioada urmatoare, pentru a putea sa se mute acolo inca din acest an, cand se vor finaliza lucrarile", a mai spus Iordache.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO