Proprietăţi

Romania nu mai este o surpriza pe harta investitiilor imobiliare

22.03.2007, 20:43 27

Piata imobiliara locala a devenit o locatie sigura pentru investitii, imagine intarita si de recenta aderare la Uniunea Europeana, atractivitatea pietei fiind data de randamentul superior in comparatie cu statele dezvoltate, potrivit investitorilor straini care au participat la targul imobiliar MIPIM care are loc anual la Cannes.
La MIPIM s-a inregistrat anul acesta un numar record de peste 20.000 de participanti, Romania fiind reprezentata de 14 expozanti.
Printre participantii care au sesizat potentialul investitiilor imobiliare din Romania s-au numarat si reprezentantii companiei Bouwfunds, divizia de real estate a bancii olandeze Rabo Bank, care au declarat ca intentioneaza sa deschida un birou in Romania anul acesta, deoarece este o piata in continua expansiune. Reprezentantii companiei s-au declarat interesati de investitii in proiecte rezidentiale, care sa livreze pe piata circa 3.000-4.000 de locuinte.
Totodata, compania de administrare a fondurilor Europe Capital, cu sediul in Londra, a anuntat lansarea unui nou fond de investitii care va aloca peste 600 de milioane de euro pentru proiecte imobiliare in tarile din Europa de Sud-Est, printre care se numara si Romania.
"Spre deosebire de editia de anul trecut a targului MIPIM, interesul investitorilor straini a fost mult mai liniar, pentru ca Romania nu mai reprezinta locatia unde investitia in real estate reprezinta o aventura. Riscurile dezvoltarii unui proiect pe piata romaneasca au scazut, in timp ce profitul a ramas in continuare ridicat", afirma Sebastian Gutiu, partener in cadrul firmei de avocatura Schoenherr si Asociatii.
Odata cu aderarea la UE, Romania a intrat in competitie cu tarile din Europa Centrala si de Est pentru atragerea fondurilor de investitii specializate in real estate.
Insa, din cauza problemelor din sistemul fiscal, precum si a terenurilor care se afla in litigiu, multe din investitii sunt pierdute in favoarea altor tari, apreciaza Victor Kevehazi, senior partner in cadrul companiei de consultanta KPMG.
Romania nu a fost reprezentata de autoritati la targul MIPIM, in comparatie cu tari precum Cehia, Polonia, Ungaria, Rusia sau chiar Georgia care au promovat proiectele imobiliare impreuna cu sprijinul oficialilor locali.
Cu toate acestea, investitorii nu au asteptat aderarea Romaniei, ci doar confirmarea ei, daca tinem cont de faptul ca volumul investitiilor imobiliare in Romania a ajuns anul trecut la aproximativ 2 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO