Proprietăţi

Proprietatile situate la colt de strada sunt mai scumpe decat cele cu deschidere la bulevard

20.07.2006, 19:44 34

Imobilele aflate la intersectia unor strazi sunt mai valoroase decat cele situate la bulevard datorita accesului facil la imobilul respectiv, afirma consultantii imobiliari.
"Daca proprietatea este situata pe colt, aceasta are cu siguranta sanse sa beneficieze de niste reglementari de urbanism, PUZ (Plan Urbanistic Zonal) sau PUD (Plan Urbanistic de Detaliu) mai avantajoase, care sa permita o inaltime mai mare, ceea ce este avantajos pentru spatiile de birouri", a declarat Bogdan Sergentu, director in cadrul departamentului de evaluari la DTZ Echinox.
In cazul spatiilor comerciale, intrarea pe colt e considerata un avantaj, permitand o partitionare mai flexibila a spatiului.
"Valoarea proprietatii depinde foarte mult de deschiderea imobilului catre una sau mai multe strazi, in schimb imobilele situate pe colt au dezavantajul ca ofera mai putina intimitate si securitate", afirma Segentu.
Mai mult, terenurile aflate la colt de strada sunt potrivite pentru o investitie intr-un hotel, insa depinde foarte mult de apropierea de zona centrala, potrivit consultantilor imobiliari.
Piata hoteliera s-a dezvoltat in ultimii ani, impinsa de dezvoltarea turismului de afaceri, care a devenit motorul unei industrii cu o pondere acum in jurul a 1% din Produsul Intern Brut.
In ceea ce priveste imobilele de birouri, cele cu deschidere la un bulevard situat intr-o zona centrala sunt avantajate fata de cladirile de birouri situate la colt de strada. In schimb, pozitionarea unei cladiri pe colt ofera posibilitatea construirii unei parcari exterioare pe ambele parti ale imobilului, potrivit consultantilor imobiliari.
"Oricum, in cazul birourilor, cel mai important aspect este locatia, iar din acest punct de vedere zona de nord este cea agreata de dezvoltatori", afirma reprezentantii DTZ Echinox.
Pana in prezent, harta investitiilor in imobile de birouri cuprinde centrul, nordul si nord-estul Capitalei, potrivit companiei Colliers International. In 2005, circa 80% din spatiile de birouri existente au fost preinchiriate.
Stocul de spatii de birouri ce urmeaza sa fie livrat pe piata imobiliara din Bucuresti in 2006 este de aproximativ 180.000 de metri patrati, potrivit estimarilor CB Richard Ellis. Comparativ cu 2005, oferta de birouri noi va creste cu peste 40% anul acesta. Din totalul spatiilor de birouri ce vor fi livrate pe piata, aproximativ 50% au fost deja preinchiriate, mai arata compania.
Printre cladirile care au termen de finalizare programat pentru acest an se numara North Gate Business Center, Buzesti Office Building, Millenium Business Center si Herastrau Office Space, Forum III, Victoria Park I sau Nordului 62.
Faptul ca randamentele investitiilor in proprietati imobiliare au inceput deja sa dea semne de scadere anul trecut, pana la sub 10% pe an, a semnalat investitorilor apropierea de maturitate a pietei romanesti. Insa, in continuare randamentul cladirilor din Capitala, in special cele din zona de nord, este ridicat fata de media tarilor europene dezvoltate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO