Proprietăţi

Proprietarul Cathedral Plaza: Nu ştiam că-mi trebuie autorizaţie de la Vatican pentru a construi o clădire de birouri în Bucureşti.

Proprietarul Cathedral Plaza: Nu ştiam că-mi trebuie autorizaţie de la Vatican pentru a construi o clădire de birouri în Bucureşti

Autor: Cristi Moga

14.07.2011, 13:08 2195

Eyal Ofer, investitorul israelian care aridicat turnul de birouri Cathedral Plaza încentrul capitalei, lângă catedrala Sf. Iosif,consideră că imobilul pe care îl deţine a fost ridicat cu toateautorizaţiile necesare, în ciuda faptului că instanţele de laSuceava au decis în două rânduri că autorizaţia deconstruire nu este legală.

Principalul motiv al acestei decizii este legat de faptul căautorizaţia a fost emisă de către Primăria Sectorului1 şi nu de către Primăria Generală aCapitalei, procesul fiind declanşat în urma unui conflictcu arhiepiscopul bisericii romano-catolice IoanRobu.

"Nu ştiam că îmi trebuie autorizaţie de la Vatican pentru aconstrui o clădire de birouri în Bucureşti. Am în buzunarscrisoarea domnului Robu prin care ne-a felicitat pentru proiect.Tot el, ulterior, a mai trimis o scrisoare prin care a solicitatspaţiile comerciale de la parterul clădirii, primul etaj şi zecelocuri de parcare. I-am spus că nu i le putem da decât prinînchiriere şi a devenit foarte supărat declarând că această clădirenu va fi construită niciodată", a declarat Ofer în cadrul uneiconferinţe de presă, prima la care a participat omul de afaceri înRomânia.

Zilele trecute Curtea de Apel Suceava areconfirmat nulitatea autorizaţiei de construire a clădiriiCathedral Plaza, pe motiv că aceasta a fost eliberată de cătrePrimăria Sectorului 1, ci nu de PrimăriaCapitalei, astfel că turnul de 19 etaje a devenit"construcţie ilegală" şi ar trebui dărâmat. Sentinţa vine după unlitigiu vechi de mai mulţi ani cu Arhiepiscopia Romano-Catolică, acărei Catedrală Sfântul Iosif se află în imediata apropiere aclădirii de birouri.

Compania a anunţat că va ataca decizia instanţei inclusiv laCEDO.

Ofer, care face parte dintr-una din cele mai bogate familii deoameni de afaceri din Israel, cu afaceri în Statele Unite, dar şiîn Europa Centrală şi de Est, a fost o prezenţă discretă până înprezent pe piaţa imobiliară locală, deşi a mai investit şi înparcul de afaceri Platinum Business and Convention Center de peDN1, ansamblul de vile Oxford Gardens din Pipera sau centrulcomercial Tomis din Constanţa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO