Proprietarul Cathedral Plaza: Nu ştiam că-mi trebuie autorizaţie de la Vatican pentru a construi o clădire de birouri în Bucureşti.

Autor: Cristi Moga 14.07.2011

Eyal Ofer, investitorul israelian care a ridicat turnul de birouri Cathedral Plaza în centrul capitalei, lângă catedrala Sf. Iosif, consideră că imobilul pe care îl deţine a fost ridicat cu toate autorizaţiile necesare, în ciuda faptului că instanţele de la Suceava au decis în două rânduri că autorizaţia de construire nu este legală.

Principalul motiv al acestei decizii este legat de faptul că autorizaţia a fost emisă de către Primăria Sectorului 1 şi nu de către Primăria Generală a Capitalei, procesul fiind declanşat în urma unui conflict cu arhiepiscopul bisericii romano-catolice Ioan Robu.

"Nu ştiam că îmi trebuie autorizaţie de la Vatican pentru a construi o clădire de birouri în Bucureşti. Am în buzunar scrisoarea domnului Robu prin care ne-a felicitat pentru proiect. Tot el, ulterior, a mai trimis o scrisoare prin care a solicitat spaţiile comerciale de la parterul clădirii, primul etaj şi zece locuri de parcare. I-am spus că nu i le putem da decât prin închiriere şi a devenit foarte supărat declarând că această clădire nu va fi construită niciodată", a declarat Ofer în cadrul unei conferinţe de presă, prima la care a participat omul de afaceri în România.

Zilele trecute Curtea de Apel Suceava a reconfirmat nulitatea autorizaţiei de construire a clădirii Cathedral Plaza, pe motiv că aceasta a fost eliberată de către Primăria Sectorului 1, ci nu de Primăria Capitalei, astfel că turnul de 19 etaje a devenit "construcţie ilegală" şi ar trebui dărâmat. Sentinţa vine după un litigiu vechi de mai mulţi ani cu Arhiepiscopia Romano-Catolică, a cărei Catedrală Sfântul Iosif se află în imediata apropiere a clădirii de birouri.

Compania a anunţat că va ataca decizia instanţei inclusiv la CEDO.

Ofer, care face parte dintr-una din cele mai bogate familii de oameni de afaceri din Israel, cu afaceri în Statele Unite, dar şi în Europa Centrală şi de Est, a fost o prezenţă discretă până în prezent pe piaţa imobiliară locală, deşi a mai investit şi în parcul de afaceri Platinum Business and Convention Center de pe DN1, ansamblul de vile Oxford Gardens din Pipera sau centrul comercial Tomis din Constanţa.