Proprietăţi

Piata imobiliara din Europa resimte efectele recesiunii

20.08.2003, 00:00 10



Evolutia slaba a economiei din Uniunea Europeana reduce sansele pentru o revigorare a pietelor imobiliare din regiune. Avand in vedere ratele de neocupare ridicate din anumite orase, este greu de crezut ca chiriile isi vor relua cresterea in viitorul apropiat, se arata intr-un studiu de piata al companiei imobiliare CB Richard Ellis.



Rata de crestere pe termen lung a economiei europene este estimata la 2-2,25%, insa Produsul Intern Brut (PIB) din zona euro a crescut anul trecut cu numai 0,8%, iar pentru acest an estimarile vizeaza o majorare de 0,6%. Olanda, Italia si Germania sunt deja in recesiune, in timp ce Marea Britanie si Spania ar putea inregistra in acest an cele mai mari cresteri ale PIB 1,8% si, respectiv, 2,2%.



Analistii CB Richard Ellis considera ca este nevoie de un ritm de crestere mult mai rapid pentru a determina marirea numarului de salariati, ceea ce ar genera, la randul sau, absorbtia spatiilor de birouri vacante din intreaga Europa Occidentala.



Compania imobiliara remarca insa faptul ca situatia din Europa Centrala si de Est este sensibil diferita. Cresterea economica este mult mai mare in Cehia sau Ungaria, aceste tari atragand in plus si un volum mare de investitii straine. Ca urmare, si evolutia pietei imobiliare este mult mai promitatoare.



Astfel, CB Richard Ellis Index - un indice calculat de compania imobiliara care urmareste evolutia pietei de birouri - a scazut in patru trimestre consecutive. In trimestrul al doilea al anului, indicele a fost mai mic cu 8,8% decat in aceeasi perioada a anului precedent.



"In mult mai multe orase din Uniunea Europeana se observa o scadere a chiriilor decat o revenire a acestora. Ca urmare, este posibil ca ritmul de scadere (a indicelui - n.r.) sa se reduca, dar perspectivele unei majorari sunt foarte mici pana in a doua parte a anului viitor", se arata in raportul CB Richard Ellis.



Au existat insa si exceptii. Astfel, in Madrid sau Frankfurt a fost ocupata, in al doilea trimestru, o suprafata de birouri mai mare decat in acelasi interval din anul precedent. De altfel, capitala Spaniei este unul din putinele orase din Uniunea Europeana in care a crescut suprafata de birouri tranzactionata in perioada iulie 2002-iunie 2003.



Pe de alta parte, raportul companiei imobiliare arata ca randamentele se mentin relativ reduse, dar semnificativ peste rata dobanzii. Daca in zona euro dobanzile sunt stabilite in acest moment la 2%, in timp ce in Marea Britanie sunt 3%, randamentul unei investitii in imobile de birouri se ridica in al doilea trimestru la 6,18%, fata de 6,19% in primele trei luni ale anului. bogdan.neagu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO