Proprietăţi

Paszkany vrea să transforme o investiţie imobiliară eşuată - Cartierul Tineretului din Cluj - într-un parc fotovoltaic uriaş

Autor: Laurentiu Cotu

15.12.2010, 23:52 141

În 2006 firma controlată de Paszkany a încheiat un acord cuPrimăria Clujului privind un teren de 203 hectare pe care urma săfie ridicat un cartier cu 6.000 de apartamente şi vile, din care384 trebuia să fie locuinţe sociale. Acestea urmau să fie dategratuit primăriei în schimbul terenului pus la dispoziţie pentruacest proiect.

Investiţia care avea să poarte denumirea de CartierulTineretului şi a cărei valoare se ridica la jumătate de miliard deeuro nu a mai fost însă realizată, reprezentanţii Polus Real Estateacuzând greutăţi financiare din cauza crizei, cu toate că anii2006-2008 pot fi consideraţi ca o perioadă de boom pentru afacerileimobiliare. Cum terenul a rămas gol, iar primăria a cerut o soluţieconcretă până la sfârşitul acestui an, investitorii de la PolusReal Estate le-au propus autorităţilor din Cluj o transformare aacestui proiect dintr-unul imobiliar într-unul de energieregenerabilă, investiţie la modă acum în România.

Propunerea lui Paszkany pentru Primăria Cluj este realizareaunui parc fotovoltaic uriaş, cel mai mare din România, pe terenulunde trebuiau ridicate apartamentele din Cartierul Tineretului, 30%din producţia de energie urmând să fie folosită pentru iluminatulstradal al Clujului. Mai mult, din economiile realizate, estimatela un milion de euro anual, primăria va putea construi până în 2018cele 384 de locuinţe sociale avute în vedere. Conducerea PrimărieiCluj spune că municipalitatea va primi energie verde timp de 49 deani, care va alimenta şi consumul propriu al instituţiei, precum şipe cel al spitalului Clujana, dincolo de iluminatul stradal.

Potrivit proiectului de hotărâre, aprobat de consilierii localimarţi 14 decembrie, parcul fotovoltaic va fi construit prinreconversia parcului imobiliar Cartierul Tineretului.

"Proiectul prevede instalarea celui mai mare sistem de producerede energie verde prin intermediul panourilor solare din România.Grupul de investitori americani WWS Energy Development LLC vaconstrui un parc fotovoltaic, iar 30% din energia produsă, însă numai puţin de 3.550 MWh pe an, va fi furnizată municipalităţii.Vorbim de o investiţie de câteva sute de milioane de euro", adeclarat pentru ZF Transilvania Sorin Apostu, primarul municipiuluiCluj-Napoca.

Apostu nu a furnizat date concrete privind valoarea exactă ainvestiţiei, capacitatea totală a parcului, modul în care urmeazăsă fie atraşi banii pentru acest proiect, precizând că acestedetalii vor fi clarificate în urma unor discuţii viitoare, întreconducerea Primăriei Cluj şi reprezentanţii companiei care se ocupăde dezvoltarea proiectului. Reprezentanţii companiei Polus RealEstate nu au putut fi contactaţi până la închiderea ediţiei.

Parcul se va întinde pe 198 de hectare, restul terenului,respectiv 5 hectare, urmând să fie păstrat pentru construirealocuinţelor sociale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO