Proprietăţi

Noua lege a investitiilor: proiectele mari primesc teren de la stat

18.09.2006, 19:38 60

Credite cu dobanda subventionata, eventual garantate de stat, racordarea gratuita la utilitati, subventii de pana 100% sau cedarea temporara a unor proprietati imobiliare catre investitori. Acestea sunt facilitatile prevazute de noua lege a investitiilor, care isi propune sa atraga atat capitalul strain, cat si pe cel local.
Noua lege stimuleaza in primul rand proiectele mari de investitii, adica cele cu o valoare de peste 75 de milioane de euro.
De altfel, proiectul de act normativ face pentru prima data o separatie a regimului investitiilor de mari dimensiuni: intre 1 si 25 de milioane de euro, intre 25 si 75 de milioane de euro si peste aceasta valoare. Cele trei categorii de investitii beneficiaza de facilitati diferite, care avantajeaza net proiectele de mari dimensiuni.
"Este clar ca se simte nevoia unei noi legi a investitiilor, care sa acorde facilitati mai consistente investitorilor", spune Constantin Bostina, vicepresedinte al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). In opinia sa insa, facilitatile ar trebui acordate pentru eficienta proiectelor, si nu doar dupa valoarea investitiei.
Actul normativ se afla in stadiul de proiect supus dezbaterii publice si poate fi consultat pe site-ul Guvernului. Proiectul prevede desfiintarea Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS) si inlocuirea acesteia cu o noua institutie, care sa trateze egal investitorii straini cu cei autohtoni.
Desi tratamentul egal al investitorilor, indiferent de locul de rezidenta, este promovat in proiect ca o noutate, acest principiu are de fapt o vechime de aproape 10 ani, fiind prevazut intr-o ordonanta de urgenta emisa de Guvern in 1997, care este inca in vigoare.
"Ni se pare normal sa nu se faca nicio diferenta de tratament intre investitiile straine si cele romanesti", a precizat vicepresedintele AOAR.
El spune insa ca legea ar trebui sa stimuleze investitiile de orice marime si nu doar pe cele foarte mari. "De exemplu, este foarte potrivit sa fie sprijinite cu facilitati firmele care investesc pentru a exporta, pentru ca avem nevoie de valuta si de compensarea deficitului comercial", a opinat reprezentantul oamenilor de afaceri.
Autoritatile explica nevoia unei noi legi a investitiilor prin faptul ca legislatia in vigoare in prezent este depasita si, pe alocuri, intra in conflict cu normele europene privind ajutorul de stat.
Astfel, noul act normativ va inlocui regulile care se aplica in prezent investitiilor, inclusiv legea privind facilitatile acordate investitiilor cu impact semnificativ in economie (cele de peste 1 milion de dolari).
Principalul "magnet" de atragere a investitiilor sunt facilitatile acordate, la fel ca si in legile trecute. Noile facilitati sunt insa mai generoase, mai ales pentru proiectele de mari dimensiuni. Investitorii care au in plan un proiect de peste 75 de milioane de euro pot lua credite cu dobanzi subventionate pana la 30% si garantate de stat in proportie de 80%.
Un astfel de proiect, o fabrica de componente auto de exemplu, poate primi drept de folosinta asupra unui teren al statului, iar fabrica ar fi in acest caz racordata gratuit la reteaua de utilitati.
In plus, multe dintre costurile de start-up al afacerii pot fi subventionate pentru a facilita demararea mai rapida a proiectului.
Pentru a obtine facilitatile din noua lege, investitorii trebuie sa depuna cereri la noua autoritate pentru investitii, ce va fi creata imediat dupa adoptarea noilor prevederi. "Expunerea de motive" din proiectul legislativ arata ca actul normativ trebuie adoptat cat mai rapid, asa ca nu este exclusa promovarea sa ca ordonanta de urgenta.
Dupa finalizare, proiectele de investitii trebuie mentinute pe perioade cuprinse intre 5 si 15 ani pentru a fi putea primi facilitatile de la stat. Noua lege prevede si sanctiuni, destinate investitorilor care folosesc facilitatile primite in alte scopuri decat cele declarate.
Sanctiunile merg de la intreruperea acordarii facilitatilor pana la obligarea investitorului sa restituie facilitatile si ajutoarele primite.

Ce spune noua lege

Categoriile de investitii
Categoria 1: investitii de peste 75 mil. euro. Trebuie mentinute cel putin 15 ani de la finalizare. Facilitatile se acorda timp de 5 ani;
Categoria 2: investitii intre 25 si 75 mil. euro. Trebuie mentinute cel putin 10 ani de la finalizare. Facilitatile se acorda timp de 4 ani;
Categoria 3: investitii intre 1 si 25 mil. euro. Trebuie mentinute cel putin 5 ani de la finalizare. Facilitatile se acorda timp de doi ani si jumatate;

Cele mai importante facilitati
Acordarea de credite cu dobanda subventionata cu 30% de stat (pentru toate categoriile de investitii);
Garantarea de stat a unor imprumuturi, in limita a 80% (doar pentru investitiile din categoria 1);
Racordarea gratuita la retelele de utilitati (doar pentru categoriile 1 si 2);
Acordarea dreptului de folosinta asupra unor proprietati imobiliare (terenuri, cladiri) din domeniul privat al statului (doar categoria 1);
Acordarea de subventii (doar categoria 1);
Exceptari, reduceri sau amanari de la plata taxelor locale (toate categoriile);
Alte facilitati fiscale: recuperarea pierderii fiscale, amortizarea accelerata, scutiri sau reduceri de plata TVA sau a impozitului pe profit, in functie de natura investitiei etc.;
Investitiile de peste 50 mil. euro, mentinute cel putin 5 ani, pot beneficia la start-up (initierea procesului de investitie) de ajutor de stat de maxim 50% din costurile eligibile (cladiri, terenuri, echipamente, licente, brevete etc);
Pentru IMM-urile care fac investitii ce creeaza noi locuri de munca, ajutorul de stat poate ajunge pana la 65% din valoarea costurilor investitiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO