Proprietăţi

Nokia atrage speculatorii imobiliari la Jucu

25.01.2008, 19:07 28

Investitia Nokia a adus preturile la imobilele si terenurile din comuna clujeana Jucu aproape de cele din municipiul Cluj, apartamentele fiind scoase la vanzare la circa 900 de euro/mp.
Febra "Nokia" i-a cuprins atat pe investitori, cat si pe cumparatori. Printre clientii terenurilor si imobilelor din Jucu se numara multi cetateni straini, unii speculand cresterile de preturi, altii mutandu-se deja in locuinte.
In prezent, in comuna se deruleaza un proiect imobiliar, care cuprinde 90 de apartamente, a caror constructie a inceput in luna mai a anului trecut.
"Circa 40% dintre cele 90 de apartamente disponibile au fost vandute unor investitori englezi, care le-au cumparat cu scop investitional, pentru a le vinde in cativa ani. Restul au fost vandute catre cetateni romani. Dintre cumparatori, 30% sunt utilizatori directi, persoane care s-au si mutat acolo, multi dintre ei locuitori din Jucu", a declarat Marius Cipcigan, reprezentant al agentiei imobiliare Empire Imobilaire, care intermediaza vanzarile unuia dintre ansamblurile din Jucu.
Investitia este derulata de un intreprinzator clujean care nu doreste sa-i fie dezvaluita identitatea si depaseste 1,5 milioane de euro. Planul de investitii prevede si construirea unui imobil cu spatii comerciale, dispuse pe patru niveluri.
Un alt complex de apartamente din Jucu este vandut in proportie de 80%, potrivit reprezentantilor agentiei imobiliare care intermediaza vanzarea. Pretul mediu de vanzare a fost de 750 de euro/metrul patrat, desi la inceput preturile cerute erau de aproximativ 500 de euro/metrul patrat.
"Cererea a dictat pretul acesta. Initial, apartamentele se vindeau cu circa 36.000 de euro. In faza de proiect, s-a vandut, in medie, cu 50.000 de euro un apartament de 66 de metri patrati", a mai spus Cipcigan.
Aflate in proiect sau finalizate, locuintele nou construite din Jucu sunt la mare cautare. "Multe persoane s-au aratat interesate de stadiul in care se afla constructia, de apartamente, am primit oferte", spune Gabriel Caucean, director la Madrilena Construcciones, societate romano-spaniola care va construi 300 de apartamente in comuna Jucu. Locuintele vor fi distribuite in 10 blocuri, dintre care unul cu sase etaje, iar restul cu 3 etaje si mansarda.
Apartamentele vor fi puse in vanzare la un pret incepand cu 900 de euro pe metrul patrat.
Primul bloc, situat la intrarea in cadrul complexului, va fi finalizat in primavara anului viitor. "Imobilul de sase etaje va detine, la parter, si spatii comerciale, precum si o gradinita", a afirmat Caucean.
Apartamentele vor avea 1-2 camere, cu o suprafata medie de 50 de metri patrati. Societatea romano-spaniola a ales sa construiasca la Jucu in perspectiva dezvoltarii zonei in urma investitiei realizate de compania finlandeza Nokia. Compania a achizitionat 10.000 de metri patrati anul trecut, la pretul de 25 de euro/metrul patrat.
Reprezentantii agentiilor imobiliare afirma ca preturile la teren in zona Jucu se ridica in prezent si pana la 80 - 100 de euro pe metrul patrat, existand proprietari care cer aceasta suma. Potrivit autoritatilor locale din Jucu, anul acesta vor fi finalizate peste 100 de locuinte la Jucu.

Vanzarile record cresc profitul Nokia cu 44%

Concernul finlandez Nokia a anuntat aprecierea cu 44% a profitului aferent trimestrului patru din 2007, pe fondul cresterii cotei de piata la 40% si a nivelului record al livrarilor, scrie Bloomberg. Vanzarile au crescut cu 34%, la 15,7 mld. euro, compania inregistrand un profit de 1,84 mld. euro, fata de 1,27 mld. euro in urma cu un an. Vanzarile puternice de telefoane, care variaza de la cele cu preturi sub 50 de dolari la cele care incorporeaza sisteme de GPS, au ajutat Nokia sa atraga din cota de piata a rivalului Motorola. Pe de alta parte, conducerea Nokia a reiterat decizia de inchidere a fabricii din orasul german Bochum, in pofida protestelor masive ale angajatilor. Potrivit Deutsche Welle, Olli-Pekka Kalasvuo, presedintele companiei, a declarat ca incearca de cativa ani sa identifice solutii pentru eficientizarea activitatii fabricii de la Bochum. Pentru ca nu s-a ajuns la niciun rezultat, inchiderea fabricii este singura optiune, a explicat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO