Proprietăţi

Litoralul si Valea Prahovei: Preturi ridicate si oferta de terenuri in scadere

04.05.2006, 00:00 15

Terenurile din Constanta si Mamaia, precum si cele de pe Valea Prahovei, au devenit unele dintre cele mai scumpe din Romania. Segmentul terenurilor si, in special, al celor cu destinatie rezidentiala a reprezentat in 2005 segmentul activ al pietei imobiliare in cele mai atractive zone turistice, conform jucatorilor de pe piata imobiliara.

In acest sens, piata constanteana a devenit aproape epuizata pe segmentul terenurilor pentru investitii, in special al celor destinate marilor dezvoltari rezidentiale, potrivit companiei imobiliare Eurisko.

Iesirea spre Mamaia-Navodari s-a dezvoltat avand doar destinatie rezidentiala, astfel incat, in cea mai cautata zona, Parcul Tabacariei, terenurile au avut in 2005 preturi cuprinse intre 350-700 de euro pe metrul patrat. Preturi ridicate au avut anul trecut si terenurile din centrul orasului Constanta, unde au oscilat intre 300 si 500 de euro pe metrul patrat, potrivit unui studiu Eurisko.

In ceea ce priveste zona muntoasa, oferta de terenuri este tot mai mica datorita dezvoltarilor din ultimii ani, astfel incat pe fondul cresterii continue a cererii, nivelul preturilor va continua sa creasca. In aceste conditii, daca in anul 2005 preturile au crescut cu peste 20%, comparativ cu anul 2004, in 2006 jucatorii de pe piata imobiliara estimeaza o continuare a cresterii cu aproximativ 15-20%.

Valea Prahovei este avantajata de faptul ca este o zona turistica atat vara, cat si iarna si beneficiaza de apropierea de doi poli economici importanti, reprezentanti de Bucuresti si de Brasov. In acest sens, Valea Prahovei a atras mai multi turisti si implicit mai multe investitii in infrastructura si constructii decat alte zone turistice muntoase din tara.

Dezvoltarea sectorului rezidential din Valea Prahovei a determinat o dinamica accentuata a sectorului reprezentat de terenuri. Astfel, intreprinzatorii au continuat sa cumpere terenuri in scopul amenajarii unor locatii rentabile, pe care sa le inchirieze sau sa le vanda, dezvoltand astfel blocuri noi, complexuri rezidentiale, hoteluri sau pensiuni.

In 2005, au fost preferate terenurile situate in apropierea partiei de schi din Busteni si Azuga, precum si terenurile din zona Cumpatu din Sinaia, iar in Predeal, terenurile din zona Trei Brazi, se mai arata in studiul Eurisko.

In Brasov, piata imobiliara a fost foarte dinamica pe segmentul reprezentat de terenuri, in special terenurile destinate dezvoltarilor comerciale si celor rezidentiale.

In 2005, cele mai cautate terenuri au fost cele din zona comerciala reprezentata de iesirea spre Bucuresti, precum si cele din Stupini si Ghimbav (iesirea spre Sibiu).

Zona de vest si de nord reprezinta directiile principale in care Brasovul se poate extinde, avand in vedere pozitia geografica si imposibilitatea de a se dezvolta in sud. catalin.lupoaie@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO