Proprietăţi

Jumatate din apartamentele noi finalizate in Capitala sunt goale, in ciuda cererii ridicate

Jumatate din apartamentele noi finalizate in Capitala sunt goale, in ciuda cererii ridicate

In proiectul Baneasa, chiria pentru apartamentele cu doua sau trei dormitoare este de 3.500-4.000 de euro. Cu aceiasi bani se poate inchiria o vila in aceeasi zona, cu facilitati similare

02.04.2008, 18:20 41

In ciuda unei cereri estimate la 135.000 de unitati, cele 2.000 de locuinte noi finalizate anul trecut in Bucuresti sunt pe jumatate goale, arata o analiza a companiei de consultanta poloneza REAS, realizata in colaborare cu consultantul Nicusor Dinu.
Potrivit datelor prezentate in analiza, majoritatea locuintelor livrate in prima etapa de dezvoltare a proiectului Baneasa sunt disponibile spre inchiriere, la valori de 3.500-4.000 de euro, in timp ce in proiectul Emerald Residences, dezvoltat pe malul lacului Tei, doar circa 100 de locuinte dintr-un total de 279 vor fi ocupate de consumatorii finali.
Totodata, in proiecte Quadra Place si Central Park, finalizate anul trecut, circa un sfert dintre locuinte sunt fie revandute, fie disponibile spre inchiriere.
In prezent, o buna parte dintre locuintele noi sunt achizitionate de investitori, care urmaresc fie obtinerea unor randamente bune din chirii, fie profituri de 30-50% din revanzarea locuintelor. Acestia au cumparat locuintele intr-un stadiu incipient de dezvoltare, la preturi promotionale, mizand pe cererea mare de pe piata rezidentiala a Capitalei.
"Potrivit pesimistilor, acest fenomen
s-ar putea intensifica in Bucuresti incepand cu primavara acestui an, cand un numar semnificativ de proiecte urmeaza a fi livrate. (...) Intrebarea este: cate apartamente noi vor fi locuite de bucuresteni, in special in zone in care infrastructura de baza lipseste? Vom vedea aceste proiecte pe jumatate goale?", se intreaba autorii analizei.
Potrivit informatiilor de la dezvoltatori, anul acesta urmeaza a fi livrate intre 5.000 si 6.000 de locuinte, de cel putin doua ori mai mult decat in anul trecut.
Investitorii care au cumparat zeci, sute sau chiar mii de locuinte mizeaza si pe cresterea puterii de cumparare a populatiei, care sa permita fie inchirierea locuintelor, fie revanzarea lor catre utilizatori finali.
"Investitorii care au cumparat apartamente pentru a le inchiria solicita sume mari in acest scop. Spre exemplu, in proiectul Baneasa, pentru apartamentele cu doua sau trei dormitoare este solicitata o chirie de 3.500-4.000 de euro, in timp ce cu aceiasi bani se poate inchiria o vila in aceeasi zona, cu facilitati similare. Se poate spune ca asteptarile investitorilor sunt prea mari tinand cont de realitatile pietei actuale" , se mai arata in studiu.
Cartierul Baneasa este extrem de cautat de expatii care au birouri in zona de nord a Capitalei, apartamentele cu trei dormitoare din proiectul Baneasa avand suprafete de circa 200 mp si preturi de 400.000 de euro.
Ritmul inca lent de finalizare a locuintelor le permite investitorilor sa solicite sume de acest ordin, insa situatia s-ar putea schimba in urmatorii ani, in conditiile in care anul viitor este estimata livrarea a peste 10.000 de locuinte, un nou record pentru piata rezidentiala a Capitalei. Investitorii va trebui la un moment dat sa-si marcheze profiturile prin vanzarea locuintelor, situatie in care in piata va fi disponibil un numar ridicat de apartamente, unele de pe piata primara, altele de pe piata secundara.
Finalizarea unui numar semnificativ de locuinte noi ar putea afecta si piata inchirierilor de apartamente in blocuri vechi, tinand cont ca o buna parte din cererea de locuinte noi este reprezentata de persoane care locuiesc in prezent cu chirie, care a ajuns la niveluri la care contractarea unui credit pentru achizitii devine atractiva.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO