Proprietăţi

Investitorii invata alfabetul si se uita la spatiile de clasa B

27.04.2006, 00:00 22

Investitiile imobiliare pe piata spatiilor de clasa B vor castiga teren in acest an, in urma reducerii numarului de proiecte clasa A care vor fi livrate in 2006.

In acest sens, proiectele de birouri clasa B, care au termen de finalizare in acest an in zona Pipera si langa Universitatea Politehnica, ar putea deveni posibile tinte.

Numarul tranzactiilor pe piata spatiilor de birouri clasa A va fi mult mai redus in 2006 decat anul trecut, potrivit estimarilor companiei de servicii imobiliare Colliers.

Piata spatiilor de clasa B va fi cea mai atractiva in 2006, continuand astfel trendul manifestat de la sfarsitul anului 2005, cand un portofoliu de sase cladiri de birouri a fost vandut catre investitorul grec Blue House.

Pentru ca dezvoltarile de clasa A sunt din ce in ce mai rare, chiar si cele mai conservatoare fonduri de investitii vor cauta alte tipuri de produse, precum proiecte de clasa B, investitii brownfield (dezvoltate pe structuri deja existente), se vor orienta spre orase mai mici si spre proiecte la cerinta clientului.

Piata imobiliara din 2006 va fi caracterizata de un grad ridicat de diversitate - de la nationalitatea si marimea fondurilor care incearca sa intre pe piata si pana la produsele pe care investitorii urmaresc sa le cumpere, potrivit jucatorilor din domeniu. Numarul de achizitii de pe piata imobiliara s-a intensificat anul trecut, cand s-au derulat tranzactii pe toate segmentele pietei: birouri, industrial si comercial. Investitiile imobiliare s-au dezvoltat puternic in ultimii trei ani, de cand a avut loc prima tranzactie institutionalizata, potrivit companiei DTZ Echinox.

Investitorii austrieci au fost cei mai activi pe piata imobiliara, achizitionand patru dintre cele mai mari proiecte imobiliare. Investitorii englezi si irlandezi au fost si ei protagonistii unor tranzactii importante, focalizandu-se pe proiecte de pana la 10.000 de metri patrati.

Cinsprezece proiecte imobiliare si-au schimbat anul trecut proprietarii, acesta fiind cel mai mare nivel de pana acum. Cele mai dinamice in acest sens au fost imobilele de birouri, care au atras cei mai multi investitori.

Doua dintre proiectele importante de pe piata care si-au schimbat proprietarii in 2005 au fost imobilele de birouri Bucharest Business Park, dezvoltat de compania Portland Trust si vandut fondului de investitii austriac CA Immo, si Floreasca Tower, dezvoltat de Raiffeisen Evolution. Cunoscut ca Oracle Tower, imobilul de birouri a fost achizitionat de divizia de investitii imobiliare a companiei Uniqa, un alt investitor austriac.

Alte tranzactii importante care au avut loc in anul 2006 au fost turnurile Neocity I, II de langa sediul Televiziunii Romane, precum si imobilele Cascade si Bucharest Corporate Center de pe strada Victoriei, care au generat randamente cuprinse intre 8%-12%.

Faptul ca randamentele investitiilor in proprietati imobiliare au inceput deja sa dea semne de scadere anul trecut, pana la sub 10% pe an, a semnalat investitorilor apropierea de maturitate a pietei romanesti. Drept urmare, atentia acestora s-a concentrat pe proiectele de birouri inca disponibile si pe scurtarea timpului de finalizare a tranzactiilor de achizitie a acestora.

Segmentul industrial a cunoscut in ultimii doi ani primele tranzactii de amploare. Dupa achizitia din 2004 a Cefin Logistic Park de catre fondul austriac Europolis, anul trecut compania de investitii imobiliare britanica Helios Properties a achizitionat Mercury Logistic Park. Mai mult, Europolis a anuntat anul acesta ca va extinde proiectul Cefin Logistic Park cu o valoare de 70 mil. euro, dupa ce a investit deja 103 milioane de euro in proiectul industrial.

Cea mai importanta tranzactie pe segmentul comercial de anul trecut a fost achizitia complexului comercial City Mall.

Pe partea de imobile de birouri, tranzactiile s-au tinut lant inca de la inceputul anului trecut, cand cel mai mare fond austriac de investitii imobiliare, Immofinanz, a cumparat imobilul de birouri Global Business Center printr-o tranzactie estimata la 15-20 de milioane de euro.

Un alt investitor, compania RI Investment Group, o firma controlata de catre investitori romani si irlandezi, a achizitionat la jumatatea anului trecut contractul de achizitie pentru preluarea turnurilor Neocity I si II in cadrul unei tranzactii in jurul valorii de 17 milioane de dolari (peste 14 mil. euro).

Cea mai mare achizitie de pe piata a fost derulata de fondul de investitii austriac CA Immo care a achizitionat in toamna proiectul Bucharest Business Park. Tranzactia a fost estimata la vremea respectiva la aproximativ 60-65 de milioane de euro.

Bucharest Business Park (BBP) este situat in nordul Capitalei in apropiere de Piata Presei Libere.

La sfarsitul lunii septembrie a anului trecut, Immofinanz a realizat alte doua achizitii cu o valoare cumulata ce depaseste 50 de milioane de euro. Fondul austriac a achizitionat proiectul Bucharest Corporate Center si imobilul care gazduieste departamentul tehnic al operatorului de telefonie mobila Connex.

Mai mult, una dintre cele mai importante tranzactii ale anului 2005 din punct de vedere al valorii a fost incheiata la inceputul lunii noiembrie de compania austriaca de asigurari Uniqa, unul din actionarii Astra Asigurari, care a achizitionat imobilul de birouri clasa A Floreasca Tower din nordul Bucurestiului. Tranzactia a avut o valoare de 19,8 milioane de euro. Finalizarea tranzactiei s-a efectuat la un yield (randament anual) de 7,9% in euro, unul dintre cele mai scazute realizate pana in prezent pe piata romaneasca.

Ultima tranzactie de anvergura a anului trecut a fost realizata de un grup de investitori israelieni care activeaza pe piata imobiliara a Capitalei prin firma Delta Intensiv - Trade. Compania a vandut la sfarsitul anului trecut pentru aproximativ 20 de milioane de dolari (16,8 milioane de euro) cinci imobile de birouri care gazduiesc sedii ale operatorului de telefonie mobila Connex.

Aceasta tranzactie a reprezentat debutul achizitiilor facute de investitori institutionalizati in afara Bucurestiului. Achizitia a fost realizata de catre investitorul elen Blue House, care se afla la prima afacere pe piata romaneasca.

In contrast cu anul trecut, care a debutat fara tranzactii semnificative, prima luna a lui 2006 a consemnat o tranzactie de dimensiuni medii pe piata birourilor din Bucuresti.

Astfel, in primele zile ale acestui an, compania de investitii imobiliare Equest Balkan Properties din Marea Britanie a achizitionat un imobil de birouri din zona Domenii in cadrul unei tranzactii de 4,75 milioane de euro. Fondul britanic s-a aflat la prima tranzactie pe piata romaneasca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO