Proprietăţi

Grecul care a descifrat labirintul imobiliarelor româneşti: "Problemele pe care le aveţi voi în România, noi le avem încă de când s-a născut Iisus Hristos"

Grecul care a descifrat labirintul imobiliarelor româneşti: "Problemele pe care le aveţi voi în România, noi le avem încă de când s-a născut Iisus Hristos"

Autor: Dan RADU

21.01.2011, 11:09 38

Decor - o piaţă de zarzavaturi în care s-a improvizat un biroudin mese şi scaune de plastic. O familie de romi este gata să vândăun teren în valoare de 280.000 de euro. Problema este că femeiadelegată să se ocupe de afacere nu ştie să numere decât până la 20."Vorbise serios. Ştia să numere numai până la 20. Nu a vrut săaccepte pachetele gata pregătite de către bancă. «Dar sunt numărateşi sigilate de către BNR!» «Ce este BNR?» «Acolo unde este Isărescuguvernator!» «Şi el ştie să numere?» (...) Au desfăcut toatepachetele. Le-au pus pe masa de plastic şi au început să numere.Numărau până la 20 şi făceau un mic pachet. Apoi au făcut 20 depacheţele a câte 20 de bancnote fiecare. (.. .) «Aveţi nevoie deajutor?» «Nu, grecule! Mâinile astea pe care le vezi au număratmilioane şi milioane!», mi-a răspuns ea, arătându-mi palmeleei".

Grecul din pasajul de mai sus este Ilias Papageorgiadis, autorulcărţii "Prin labirintul imobiliarelor". Spre consolarea sa, ţigancaa găsit în cele din urmă un nepot cu două clase de liceu şipricepere în manevrarea calculatorului, care a desăvârşitnumărătoarea. Ilias a rămas cu experienţa, care i-a folosit dreptmaterial pentru carte.

Ilias Papageorgiadis a intuit încă din 2003 că Grecia nu maieste o ţară propice pentru afaceri, aşa că a încercat să sereorienteze. "În 2003, când aveam deja de 10 ani, afacerea mea înGrecia, mi-am zis că Grecia o să pice după Jocurile Olimpice. Amdecis să mă duc în Balcani, să caut o alternativă. Am fost înBulgaria, am fost în Serbia, am fost la Skopje - nu mi-a plăcut.Când am ajuns în România, am decis să rămân aici, pentru că aicieste mai bine ca în alte ţări".

Ce anume l-a convins pe grec că România este locul ideal pentrua face afaceri poate părea bizar. "M-au atras două lucruri. Ceea cepentru voi este neorganizat, pentru noi este organizat. Avem şi noisituaţia pe care o aveţi şi voi aici, dar noi suntem şi maineorganizaţi.

Problemele pe care le aveţi voi în România, în Grecia suntbine-cunoscute. Le avem încă de pe vremea când Iisus Hristos avenit pe lume." Vedeţi povestea grecului carecare a descifrat labirintul imobiliarelorromâneşti pe www.gandul.info.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO