Proprietăţi

Fadesa: Vom investi peste un miliard de euro in proiecte rezidentiale

06.02.2007, 18:26 52

Compania spaniola de dezvoltare imobiliara Fadesa Inmobiliaria intentioneaza sa investeasca peste un miliard de euro in Romania pentru constructia a cinci proiecte rezidentiale in Bucuresti si Bacau, care vor totaliza peste 16.000 de locuinte.
Dezvoltatorii spanioli au devenit foarte activi pe piata romaneasca in ultimul an in domeniile in care sunt specializati, in sectorul rezidential si in cel comercial. Astfel, odata cu intrarea companiei Fadesa in Romania, investitiile spaniole pe piata de real estate vor depasi 1,5 mld. euro in urmatorii trei ani.
"Vom continua strategia de extindere rapida a companiei in statele europene cu initierea primelor proiecte din Romania, unde vom investi 1,05 miliarde de euro pentru constructia a cinci proiecte imobiliare care vor cuprinde mai mult de 16.300 de locuinte. Proiectele vor fi localizate in Bucuresti si Bacau", anunta reprezentantii companiei.
Cel mai important proiect al companiei pe piata romaneasca va fi localizat langa Capitala, unde Fadesa intentioneaza sa dezvolte un complex rezidential, pentru care va investi 850 de milioane de euro.
Proiectul, cu o suprafata construita de peste 640.000 de metri patrati, va cuprinde 12.000 de locuinte si va fi amplasat in Stefanestii de Jos, in partea de nord a Bucurestiului.
Celelalte proiecte vor fi amplasate in diferite zone ale orasului Bacau, unde compania va construi peste 4.300 de locuinte distribuite in patru proiecte de dimensiuni mai reduse. Proiectele vor fi localizate in cartierele Serbanesti, Stefan cel Mare, Margineni si Marasesti.
"Aceste proiecte vor consolida pozitia firmei de lider intre companiile spaniole de investitii imobiliare care au realizat proiecte in afara Spaniei", afirma reprezentantii Fadesa.
Compania a fost fondata in Corunna la sfarsitul anilor 1970 si are ca activitate dezvoltarea de proiecte imobiliare, in special in sectorul rezidential si hotelier.
Fadesa este prezenta in mai multe state din Europa, precum Maroc, Spania, Portugalia, Franta, Ungaria, Polonia si Bulgaria, unde detine mai multe proiecte de locuinte, hoteluri si terenuri de golf.
Compania a raportat in primele noua luni ale anului trecut un profit net de 133 de milioane de euro, la o cifra de afaceri de 780 de milioane de euro, circa 93% din venituri fiind generate de proiectele rezidentiale.
Grupul Fadesa a preluat de la statul roman in 1998 pachetul majoritar de actiuni al companiei de prelucrare a lemnului Diana Forest Onesti, prin divizia Eurogalia.
Spaniolii au devenit, incepand cu anul trecut, printre cei mai dinamici dezvoltatori de pe piata imobiliara locala. Spre deosebire de fondurile de investitii austriece sau britanice, care au achizitionat in ultimii ani proiecte incepute sau finalizate, strategia investitorilor spanioli a implicat investitii majore in achizitii de terenuri, pe care urmeaza sa dezvolte proiecte de sute de milioane de euro.
Dezvoltatorii spanioli de real estate sunt foarte interesati de piata romaneasca, deoarece este a doua ca marime dupa Polonia din Europa Centrala si de Est, care a intrat in Uniunea Europeana, potrivit jucatorilor din domeniu.
Printre companiile spaniole care au anuntat investitii masive pe piata locala se numara GEA Prasa, Riofisa - care a semnat un parteneriat cu firma Tiriac Investments Limited, Ibiza House sau IUE Leader Imobiliare. Companiile iberice sunt in mod traditional puternice pe piata constructiilor, in principal in domeniul rezidential si al lucrarilor civile, si au experienta in ceea ce priveste utilizarea fondurilor europene si elaborarea unei strategii de dezvoltare a infrastructurii. FCC Construction sau Sedesa sunt companiile spaniole de constructii care au decis sa intre pe piata locala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO