Proprietăţi

Fabricile de textile lasa loc unor proiecte imobiliare de 400 mil. euro

22.05.2008, 20:04 29

Dupa tranzactii cu terenuri de ordinul zecilor de milioane de euro, pe loturile fostelor fabrici de textile din marile orase au fost incepute proiecte imobiliare de 400 de milioane de euro, luand in calcul doar cele mai importante dintre acestea, din Bucuresti, Cluj, Timisoara si Baia Mare.
Un principiu de baza al imobiliarelor vorbeste despre cele trei elemente esentiale ale unui proiect: locatie, locatie, locatie. Iar fabricile de textile, in general, beneficiau de acest argument din plin: Tricotaje Somesul se afla in piata Marasti din Cluj, ModaTim se afla langa piata 700 din Timisoara, Maratex era in apropierea garii din Baia Mare, in timp ce fabrica Tricodava se afla in cartierul Drumul Taberei din Bucuresti, unde va fi realizat un ansamblu rezidential de mari dimensiuni.
"Desigur ca marjele de profit din imobiliare sunt actualmente substantial mai ridicate fata de cele din confectii. In confectii existau marje de profitabilitate foarte mari in urma cu 3-4 ani, dar desigur aplicate la o cifra de afaceri destul de redusa. Actualmente, din motive de cost, aceste marje au coborat foarte mult, ajungand in linie cu marjele normale din industria textila in lume, in jur de 5-7%", explica Ovidiu Sandor, presedintele firmei ModaTim Investments motivele pentru care afacerile imobiliare surclaseaza ca importanta industria confectiilor.
ModaTim este unul dintre putinii producatori de confectii care nu a ales varianta usoara, de a vinde terenul unui dezvoltator specializat, ci a creat o divizie speciala de investitii imobiliare si a finalizat deja o cladire de birouri in zona centrala a Timisoarei.
Dupa ce a investit opt milioane de euro in prima cladire de birouri, ModaTim va reloca activitatea fabricii in afara orasului, pe terenul actual urmand a fi ridicate alte patru imobile, care vor ridica investitia in intregul proiect la aproximativ 40 de milioane de euro.
Spre deosebire de actionarii ModaTim, proprietarii fabricii clujene Tricotaje Somesul au decis vanzarea lotului de 18.000 de metri patrati detinut in zona centrala a Clujului pentru 12 milioane de euro britanicilor de la Dawnay Day care, prin intermediul companiei Atrium Centers, au inceput constructia unui mall si a unei cladiri de birouri, in urma unei investitii de 85 mil. euro.
Totodata, RED Management Capital a achizitionat terenul fostei fabrici Maratex din Baia Mare tot pentru realizarea unui centru comercial, Radius Center, care va implica o investitie de peste 75 de milioane de euro.
Pe de alta parte, cea mai mare investitie pe lotul unei foste fabrici de textile va fi derulata in Bucuresti pe terenul Tricodava, unde spaniolii de la Gran Via vor investi, alaturi de un partener, 200 de milioane de euro pentru constructia unui ansamblu rezidential format din 2.000 de locuinte, precum si spatii comerciale si de birouri.

Cititi mai multe detalii despre acest subiect in lunarul Business Construct, care va aparea pe 29 mai impreuna cu Ziarul Financiar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO