Proprietăţi

Expertiza obligatorie nu schimba afacerile imobiliare din Capitala

22.09.2004, 00:00 32



Notarii publici din Bucuresti vor lua in considerare, de luna viitoare, in tranzactiile mobiliare si in eliberarea certificatelor de mostenitor, valoarea de circulatie a bunurilor imobile din Capitala si Ploiesti asa cum este precizata in expertiza ce trebuie intocmita de Camera Notarilor Publici. Apreciata de companiile imobiliare ca normala, masura nu va schimba foarte mult modul de derulare a afacerilor pe piata imobiliara.



"Era normal ca periodic sa se actualizeze valorile (proprietatilor de pe piata imovbiliara - n. red.), mai ales ca ultima actualizare s-a petrecut in urma cu mai multi ani, prin 1998", crede Alexandru Nitescu, director departament Proiecte si Investitii la compania Regatta. El spune ca in urma cu cinci-sase ani, cand a fost facuta ultima expertiza, preturile terenurilor din zona ultracentrala era de 600-700 de dolari pe metru patrat, iar in prezent tranzactiile se realizeaza la preturi situate in jurul a 1.300 de euro pe metru patrat.



"Cu toate acestea, masura nu va schimba cu nimic tranzactiile de pe piata imobiliara, deoarece cea mai mare parte a tranzactiilro se realizeaza prin declararea la notar a sumelor reale", completeaza Nitescu.



Potrivit Doinei Rotaru, presedintele Camerei Notarilor Publici (CNP) Bucuresti, elaborarea unei asemenea expertize are si rolul de "a combate zvonurile" potrivit carora terenurile extravilane localitatilor dintre Bucuresti si Ploiesti vor inregistra anual majorari substantiale ale preturilor de vanzare.



Expertiza va avea caracter obligatoriu pentru notari, iar CNP are obligatia legala de a intocmi anual o asemenea expertiza. Astfel, in tranzactiile imobiliare, ori de cate ori va exista o disproportie majora intre valoarea declarata de parti la instrainarea imobilului si cea de circulatie stabilita prin expertiza, notarul va taxa actul tinand cont de aceasta din urma.



Aceasta noua expertiza se va aplica in tranzactiile imobiliare ce vizeaza proprietati din municipiul Bucuresti si din localitatile limitrofe Capitalei, situate pe raza judetelor, Giurgiu, Ialomita, Calarasi, Ilfov si Teleorman.



La cererea CNP Bucuresti, Societatea Generala a Expertilor Tehnici a elaborat un ghid, cu scopul eliminarii tentativelor de evaziune fiscala si de spalare de bani, in conditiile in care, in ultimii ani, "sunt valori pe piata mult umflate". Potrivit pretedintelui CNP, se vor evita astfel situatiile in care, de exemplu, o garsoniera dintr-un cartier limitrof al Capitalei sa fie vanduta cu peste 30.000 de euro.



Companiile imobiliare spun insa ca pretul nu poate fi stabilit printr-o astfel de expertiza ci va fi cel pe care il va decide cererea si oferta din piata. ionut.bonoiu@zf.ro



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO