Proprietăţi

Evaluatorul are un cuvant tot mai greu de spus in orice tranzactie

02.06.2004, 00:00 54



Evaluarea castiga pe zi ce trece in importanta. Daca in urma cu mai multi ani evaluarea era efectuata mai degraba empiric, in prezent companiile imobiliare sunt tot mai solicitate cand vine vorba de vanzarea sau cumpararea unei proprietati.



"Multe fonduri straine de investitii sau investitori privati au aratat un interes viu in ceea ce priveste investitiile in domeniul imobiliar pe piata romaneasca. Indiferent ca a fost vorba de vanzatori, cumparatori sau evaluatori, cei implicati in tranzactiile pe piata imobiliara si-au schimbat mentalitatile cu privire la aceasta componenta, ceea ce a determinat o crestere a importantei evaluarii", este de parere Denis Sadac, directorul departamentului evaluari din cadrul companiei imobiliare CB Richard Ellis.



Parerea este sustinuta de ceilalti jucatori de pe piata imobiliara. "O data cu intrarea in normalitate a pietei imobiliare din Romania, activitatea de evaluare a crescut ca importanta intrucat la baza finalizarii oricarui proiect imobiliar trebuie sa stea o evaluare realizata de catre un evaluator autorizat si specializat. De foarte multe ori, valoarea activelor imobiliare ale unei companii reprezinta cea mai importanta componenta din valoarea de piata a acelei companii, astfel ca evaluarea acestor active este deosebit de importanta in stabilirea valorii reale" sustine Alexandru Nitescu, directorul departamentului proiecte si investitii in cadrul companiei imobiliare Regatta.



Mihai Grigore, evaluator in cadrul Valuation & Consultancy Department la compania imobliara Colliers, crede la randul sau ca piata evaluarilor a avut o evolutie ascendenta influentata de evolutia pietei imobiliare. "A crescut numarul tranzactiilor semnificative ce necesita o evaluare a obiectului lor, a crescut nivelul investitiilor si ca atare aceasta nevoie de finantare a atras necesitatea unor evaluari. Implementarea standardelor contabile internationale a contribuit si ea in mare masura la aceasta crestere", apreciaza Grigore.



Tendinta de orientarea a compeniilor catre evaluatori independenti va continua si pe viitor. "Acest domeniu va cunoaste o crestere a cererii in viitor deoarece piata se dezvolta. Nevoia pentru servicii de evaluare desfasurate de o parte independenta la un standard profesional este esentiala in cazul marilor organizatii care detin proprietati", apreciaza Tim Wilkinson, Director of Commercial Agency, DTZ Echinox.





Cat de mult conteaza evaluarea si cine o foloseste



Evaluarile exacte si de incredere sunt esentiale pentru succesul fiecarei investitii. "Evaluarea imobiliara se afla la locul potrivit ca importanta in cazul corporatiilor, urmand sa fie perceputa si de catre persoanele fizice ca o componenta importanta in vederea tranzactionarii unei proprietati imobiliare", sustine Alexandru Nitescu, de la compania imobiliara Regatta.



Pe de alta parte Denis Sadac de la CB Richard Ellis spune ca multi dintre cei interesati in vanzarea sau cumpararea unei proprietati au decis pana acum utilizarea unei baze empirice de evaluare, si nu au solicitat ajutorul unei companii specializate in domeniu sau nu au acordat atentia cuvenita ofertei de pe piata. "Inevitabil, acestea au fost cazuri in care unul dintre partenerii implicati in tranzactie au suferit pierderi financiare din cauza aprecierii gresite a valorii proprietatii", explica Sadac. In aceste conditii, din ultima parte a anului trecut Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR), organizatie care are 5.000 de membri, a introdus pe piata romaneasca standardele internationale de evaluare, care au completat standardele existente in Romania.



Una dintre cele mai importante prevederi erau reprezentate de utilizarea pe cat posibil a informatiilor de pe piata in evaluarea unui activ. Altfel spue, cat de mult valoreaza un activ in prezent este mult mai relevat decat pretul la care a fost cumparat in urma cu cativa ani. In trecut evaluarile erau realizate pe baza costului de achizitie al activului respectiv, care nu era intotdeauna relevant.
ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO