Proprietăţi

Dezvoltatorii prefera sa inchirieze decat sa stea cu locuintele goale

11.03.2009, 16:25 22

Scaderea numarului de tranzactii de vanzare a locuintelor convinge tot mai multi dezvoltatori sa inchirieze apartamentele care nu au fost vandute, printre companiile care au anuntat astfel de masuri numarandu-se jucatori importanti precum Anchor Grup, Impact Developer & Contractor, South Pacific Group sau chiar investitori specializati pe achizitia de apartamente off-plan, cum este cazul norvegienilor de la Romania Invest.

Majoritatea acestor companii ofera posibilitatea achizitionarii ulterioare a apartamentelor, luand in calcul la stabilirea pretului o buna parte din chiriile achitate.
„Pentru cei care aleg sa stea cel mult 24 de luni in chirie, dupa care decid sa cumpere locuintele, scadem din pretul de vanzare valoarea integrala a chiriilor achitate. Pentru un apartament cu doua camere in ansamblul rezidential Adelaide chiria lunara este de 280 de euro, in timp ce pentru o casa insiruita nivelul chiriei este de 1.000 de euro/luna", a declarat Andrew Prelea, CEO al firmei South Pacific Group. Pe langa chirie, compania poate solicita un avans, de 5.000-10.000 de euro, in functie de tipul locuintei.
Dezvoltatorii sustin ca solutia da rezultate, tinand cont ca South Pacific a semnat antecontractate in ultima luna pentru 17 locuinte, potrivit reprezentantilor companiei, in timp ce Impact, un alt dezvoltator care ofera locuinte spre inchiriere, a vandut pe parcursul lunii februarie 25 de unitati in cadrul proiectului Greenfield din nordul Capitalei.
Potrivit datelor furnizate de Uniunea Nationala a Notarilor Publici, pe parcurusul lunii ianuarie a acestui an numarul tranzactiilor imobiliare a scazut cu 50% fata de ianuarie 2008, de la 33.400 la doar 17.300 de operatiuni, context in care majoritatea dezvoltatorilor au decis sa apeleze la solutii alternative pentru a-si alimenta fluxurile financiare.
O buna parte dintre dezvoltatori au decis sa reduca preturile, in timp ce majoritatea cauta solutii pentru a-i ajuta pe clienti sa obtina finantare, restrictionarea accesului la credite fiind considerata de catre acestia principala cauza care a determinat scaderea numarului de tranzactii.
In conditiile in care nivelul vanzarilor este in continuare scazut, iar o buna parte dintre apartamentele precontractate pana in prezent sunt in mainile unor investitori oportunisti, precum Romania Invest sau Benevo, aproape 50% din apartamentele care vor fi finalizate in acest an ar putea ramane goale.
Un numar semnificativ de ansambluri rezidentiale de mari dimensiuni au programata finalizarea pentru acest an, printre acestea numarandu-se Asmita Gardens (aproape 800 de unitati), New Town (650), Romfelt Plaza (616) sau InCity Residences (502), numarul total al locuintelor terminate putand urca spre 10.000 de unitati, in cazul ideal in care proiectele nu vor mai fi oprite sau intarziate.
Dezvoltatorii care nu au inceput pana in prezent inchirierea locuintelor, spera ca perceptia asupra apartamentelor realizate se va imbunatati dupa finalizare, cand cumparatorii vor putea vedea pe ce dau banii si se vor putea muta imediat dupa ce au achitat contravaloarea apartamentelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO