Proprietăţi

Companiile inghit pe nerasuflate birourile de clasa A din Bucuresti

10.12.2003, 00:00 19



Lipsa ofertei de spatii de birouri clasa A a facut ca piata bucuresteana a spatiilor de birouri sa nu explodeze in acest an. In asteptarea celei de-a doua jumatati a anului 2004 si mai ales a anului 2005, cand vor fi livrate pe piata multe dintre proiectele de anvergura anuntate in zona Piata Victoriei, companiile aflate in cautarea unor spatii de birouri pentru relocare au fost nevoite sa se lupte pentru spatiile deja existente.



"Segmentul spatiilor de birouri a fost influentat de numarul redus de spatii clasa A disponibile. Acest fapt a condus la pastrarea preturilor de inchiriere la un nivel relativ constant pentru acest tip de spatii. Calitatea finisajelor si a dotarilor este in continuare un factor primordial in abordarea unei decizii de ocupare a unui spatiu, Tinandu-se cont de orientarea companiilor catre zonele ultra centrale si de nord ale capitalei" este de parere Eduard Uzunov, director general al companiei Regatta.



Adrian Moisa, agency negotiator la CB Richard Ellis Romania confirma la randul sau aceasta tendinta. "In acest an a crescut cererea de birouri de calitate - clasa A, iar rata de neocupare s-a mentinut la un nivel scazut". Potrivit acestuia, numai 3.000 de metri patrati de birouri clasa A sunt acum disponibili spre inchiriere. "In 2004 situatia va fi asemanatoare, foarte putine spatii de birouri de clasa A vor fi disponibile, ceea ce va determina o usoara crestere a chiriilor pentru spatii de calitate" completeaza Moisa.



In aceste conditii, apreciaza reprezentantii DTZ Echinox, chiriile la spatii de birouri de clasa A se vor stabiliza anul viitor in jurul a 20 de dolari pe metru patrat.



"Desi, in prezent, piata bucuresteana ofera un numar larg de imobile de birouri, totusi exista o nevoie acerba de spatii de birouri de clasa A, care sa se ridice la inaltimea standardelor existente pe pietele din vestul si chiar estul Europei. In contextul in care anul viitor vor fi date in folosinta cladiri precum Charles de Gaulle, Kiseleff Tower, Titulescu Tower, Herastrau BC, Buzesti BC I, competitia dintre firmele care inchiriaza spatii de calitate se va concretiza in precontractarea acestor spatii in vederea cumpararii sau inchirierii inainte ca proiectele sa fie finalizate" sunt de parere analistii companiei Eurisko. ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO