Proprietăţi

Chiriile birourilor, mai mari ca la Praga

14.02.2008, 20:13 15

Bucurestiul este pe locul 35 in lume in ceea ce priveste nivelul chiriilor pentru spatii de birouri, cu o medie de 21 de euro/metrul patrat/luna, arata un studiu al companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield.
Nivelul chiriilor din zonele ultracentrale din Capitala a crescut cu circa 5% in ultimul an, in timp ce in zonele centrale chiriile medii sunt de circa 15 euro/ mp/luna, in crestere cu 7%. Acelasi nivel, de 15 euro/mp, este inregistrat si in marile orase din tara, precum Brasov si Timisoara, unde chiriile insa au stationat in ultimul an, apreciaza consultantii Cushman & Wakefield.
"Tendinta va fi si pentru anul 2008 ca firmele sa preinchirieze spatii de birouri aflate in diferite etape de executie. Prin urmare, va continua tendinta din ultimii ani de crestere a suprafetelor destinate cladirilor de birouri prin finalizarea proiectelor deja incepute sau care vor incepe in trimestrul I al anului, stocul estimat pentru Bucuresti fiind de 350.000 metri patrati de spatii noi de birouri", preconizeaza Florin Sorea, Head of Office Agency Cushman & Wakefield Activ Consulting.
Comparativ cu statele din regiune, chiriile medii din Capitala sunt peste cele inregistrate in Praga (20 euro/mp) sau Sofia (16 euro/mp), la acelasi nivel cu cele din Budapesta si sub nivelul inregistrat in Varsovia (30 euro/mp).
Randamentul in cadrul tranzactiilor cu spatii de birouri din Capitala a scazut anul trecut spre nivelul de 6%, in euro pe an, insa estimarile consultantilor pentru acest an indica o revenire spre nivelul de 7-7,5%, sub influenta incertitudinilor de pe pietele financiare la nivel mondial. La nivel mondial, cele mai scumpe chirii pentru spatii de birouri sunt inregistrate in Londra (West End - 2.277 de euro/mp/an), pe urmatoarele locuri fiind inregistrate orasele Hong Kong (1.745 de euro) si Tokio (1.536 de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO