Chiriile birourilor, mai mari ca la Praga

Autor: Cristi Moga 14.02.2008
Bucurestiul este pe locul 35 in lume in ceea ce priveste nivelul chiriilor pentru spatii de birouri, cu o medie de 21 de euro/metrul patrat/luna, arata un studiu al companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield.
Nivelul chiriilor din zonele ultracentrale din Capitala a crescut cu circa 5% in ultimul an, in timp ce in zonele centrale chiriile medii sunt de circa 15 euro/ mp/luna, in crestere cu 7%. Acelasi nivel, de 15 euro/mp, este inregistrat si in marile orase din tara, precum Brasov si Timisoara, unde chiriile insa au stationat in ultimul an, apreciaza consultantii Cushman & Wakefield.
"Tendinta va fi si pentru anul 2008 ca firmele sa preinchirieze spatii de birouri aflate in diferite etape de executie. Prin urmare, va continua tendinta din ultimii ani de crestere a suprafetelor destinate cladirilor de birouri prin finalizarea proiectelor deja incepute sau care vor incepe in trimestrul I al anului, stocul estimat pentru Bucuresti fiind de 350.000 metri patrati de spatii noi de birouri", preconizeaza Florin Sorea, Head of Office Agency Cushman & Wakefield Activ Consulting.
Comparativ cu statele din regiune, chiriile medii din Capitala sunt peste cele inregistrate in Praga (20 euro/mp) sau Sofia (16 euro/mp), la acelasi nivel cu cele din Budapesta si sub nivelul inregistrat in Varsovia (30 euro/mp).
Randamentul in cadrul tranzactiilor cu spatii de birouri din Capitala a scazut anul trecut spre nivelul de 6%, in euro pe an, insa estimarile consultantilor pentru acest an indica o revenire spre nivelul de 7-7,5%, sub influenta incertitudinilor de pe pietele financiare la nivel mondial. La nivel mondial, cele mai scumpe chirii pentru spatii de birouri sunt inregistrate in Londra (West End - 2.277 de euro/mp/an), pe urmatoarele locuri fiind inregistrate orasele Hong Kong (1.745 de euro) si Tokio (1.536 de euro).