Proprietăţi

Cand cursul euro-dolar ieftineste birourile bucurestene

18.08.2003, 00:00 12



Chiriile la spatiile de birouri de clasa A din Bucuresti au coborat pentru prima data in acest an sub nivelul chiriilor la birourile din Budapesta, se arata intr-un studiu al companiei imobiliare CB Richard Ellis.



Astfel, in al doilea trimestru al anului, chiria medie in centrele de afaceri de clasa A din Bucuresti a fost de 18 $/mp lunar, respectiv 189 euro/mp pe an, fata de 198 euro/mp in cladirile din capitala Ungariei. De asemenea, birourile din Bucuresti sunt mai ieftine si decat cele din Praga, care sunt inchiriate cu 228 euro/mp anual.



De altfel, faptul ca birourile din Bucuresti au devenit mai ieftine decat cele din Praga sau Budapesta nu se datoreaza majorarii chiriilor din aceste orase, ci faptului ca in Romania tarifele de inchiriere sunt calculate in dolari, iar moneda americana a pierdut destul de mult teren fata de euro in acest an.



Chiriile birourilor de clasa A din Bucuresti au scazut in ultimii ani, pe fondul cresterii sustinute a ofertei, in timp ce cererea a fost mai degraba constanta. Incepand din a doua parte a anului trecut insa, pe piata iomobiliara nu a mai fost livrata nici o cladire de mari dimensiuni, astfel ca oferte noi nu au mai aparut pe piata. Ca urmare, rata de neocupare a birourilor de clasa A din Bucuresti a scazut continuu, ajungand la 1,8%.



Pana la sfarsitul anului nu va fi finalizat nici un imobil de birouri de mari dimensiuni, astfel ca analistii estimeaza ca, o data cu diminuarea ofertei in raport cu cererea, preturile vor creste din nou, cu circa 10-15%.



Pe plan mondial, zona West End din Londra este locatia cea mai costisitoare din lume pentru spatiile de birouri, in timp ce districtul financiar City din capitala Marii Britanii a depasit Tokyo in ultimii trei ani si ocupa pozitia a doua in clasamentul realizat de CB Richard Ellis.



In cartierul West End, desi a mai scazut fata de acum sase luni, chiria este de 1.026 euro/mp pe an, de peste cinci ori mai mare decat in Bucuresti.



In City, chiria de 754 euro/mp/an reflecta o completa inversare a situatiei fata de 2000, cand cele mai scumpe doua locatii pentru birouri din lume se situau ambele in capitala nipona. Orasele britanice ocupa patru din primele zece locuri ale clasamentului.



CB Richard Ellis a indicat ca fluctuatiile valutare sunt responsabile pentru schimbarile relative din clasament. Deprecierea dolarului, mai ales fata de lira sterlina si de euro, a determinat ca locatiile europene sa para mult mai costisitoare decat cele din SUA si Orientul Indepartat.



Fragilitatea dolarului a condus la declinul zonei Midtown Manhattan din New York, cea mai scumpa locatie din SUA, pana pe locul al 14-lea in ierarhia mondiala, comparativ cu sfarsitul anului 2000, cand Silicon Valley, San Francisco si Manhattan erau toate in primele zece. In prezent, Silicon Valley ocupa locul 48, iar San Francisco locul 61.



Pentru o firma insa la costurile cu chiria se mai adauga insa cheltuieli cu serviciile de administrare si cu impozitele.



bogdan.neagu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO