Proprietăţi

Bucureşti, cea mai mare scădere în Europa a randamentului la birouri şi retail la sfârşitul lui 2010

Bucureşti, cea mai mare scădere în Europa a randamentului la birouri şi retail la sfârşitul lui 2010

Autor: Cristina Cuncea - Mediafax

19.01.2011, 15:13 37

Bucureşti a avut în ultimul trimestru din 2010 cea mai marescădere din Europa a randamentelor investiţiilor în spaţii debirouri şi de retail, respectiv de 0,5 puncte procentuale, până la9%, respectiv 10,5%, niveluri care rămân însă printre cele mairidicate în regiune, potrivit CB Richard Ellis, scrie Mediafax Business.

Randamentul pe piaţa spaţiilor de birouri s-a redus în aproapetoată Europa în ultimul trimestru al anului trecut, faţă detrimestrul anterior. Astfel, în 23 de pieţe din 56 analizate s-aînregistrat scădere, în 31 de oraşe randamentele au rămasneschimbate şi doar în două a fost raportată o creştere.

Dezvoltatorii auterenuri pentru 25 ha de birouri la capătul sudic al PasajuluiBasarab

Scăderea randamentelor investiţiilor se transpune printr-oscumpire a activelor scoase la vânzare. Preţul de vânzare a uneiproprietăţi imobiliare se calculează pe baza randamentului anual(yield), calculat ca raport între veniturile care pot fi obţinutede cumpărător şi suma plătită pentru achiziţionarea proprietăţii.Cu cât yield-ul este mai mic, cu atât preţul plătit este mai mare,iar cumpărătorul îşi va recupera investiţia într-un timp mailung.

"Cea mai mare reducere a fost înregistrată în Bucureşti, cu 50puncte de bază (0,5 puncte procentuale, n.r.) la 9%, şi înBudapesta, Oslo, Bratislava, Barcelona, Madrid şi Gothenburg, undescăderea a fost de 25 de puncte de bază (0,25 puncte procentuale).Cele mai mari creşteri au avut loc în Salonic, unde avansul a fostde 25 puncte de bază la 8,25%", se arată într-un raport al CBRichard Ellis (CBRE).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO