Proprietăţi

Birourile din Brasov au fost mai goale anul trecut

19.02.2003, 00:00 27

Numarul tranzactiilor in imobilele de birouri de clasa B din Brasov a fost mai mare anul trecut decat in 2001, chiar daca numarul total al tranzactiilor a fost mai redus, se arata intr-un studiu al companiei imobiliare Eurisko, realizat in parteneriat cu agentia Brahouse din Brasov. Chiria a ramas constanta, la un nivel de 10 $/mp, in timp ce rata de ocupare a fost de circa 65%, sensibil mai scazuta decat in anii precedenti.
Gradul de ocupare al birourilor brasovene ar putea creste in acest an, preconizeaza analistii celor doua companii imobiliare, in principal datorita mentinerii chiriilor la acelasi nivel, in conditiile in care cererea ar putea creste.
Oferta de birouri din orasul Brasov se imparte in doua categorii: cladiri construite in centrul civic si in cel istoric al orasului si imobile din alte cartiere. Pe de alta parte, spatiile de birouri sunt fie incluse in cladiri noi, construite in urma cu patru-cinci ani, fie in imobile vechi, in general vile renovate.
Noile cladiri, terminate dupa 1998-1999, ofera facilitati si dotari similare unui imobil de clasa A, cum ar fi sistemul independent de incalzire, linii telefonice internationale, aer conditionat, infrastructura pentru computere si sistem de securitate. Aceste cladiri au in general patru-sapte niveluri si sunt oferite atat spre vanzare, cat si pentru inchiriere.
Totusi, in prezent, numarul imobilelor noi de birouri din Brasov este redus, acestea fiind situate in centrul civic al orasului (bulevardul Kogalniceanu, Piata Sfatului, bulevardul Victoriei, bulevardul Eroilor sau bulevardul Republicii) sau in locatii mai putin centrale, dar care ofera mai mult spatiu pentru constructie.
Analistii Eurisko si Brahouse estimeaza ca, pe fondul unei dezvoltari accentuate si a atragerii de investitii, tocmai aceste locatii non-centrale vor dobandi o importanta sporita in anii care urmeaza, mai ales datorita ritmului de expansiune catre periferie.
Printre cele mai importante imobile noi se numara The Business Palace, Roland Business Center, Infostar si Proiect Brasov.
De cealalta parte, vilele vechi, renovate sunt oferite pentru vanzare si inchiriere companiilor de talie mijlocie. Aceste cladiri pun la dispozitie maximum 500-600 de metri patrati si sunt situate in special in centrul istoric. Aceste vile, spre deosebire de noile cladiri, nu ofera toate dotarile necesare unui spatiu modern de birouri, insa, pe fondul chiriilor mari cerute de proprietarii centrelor de afaceri noi in 2000, multe companii mijlocii le-au preferat ca sediu central, atat datorita pretului mai mic, cat si locatiei centrale.
Ca urmare, dupa 2000, chiriile la birourile de clasa A au scazut de la 15 la 10 $/mp, in timp ce tarifele pentru spatiile de clasa B au intrat pe un trend ascendent datorita cresterii cererii.
In general, chiriasii noilor dezvoltari de pe piata birourilor din Brasov sunt companii de software, firme de distributie a produselor farmaceutice, dar si de companii de asigurari. Rata de ocupare a noilor constructii livrate de piata a variat anul trecut intre 80 si 100%. Cea mai atractiva zona pentru chiriasi a fost centrul civic, respectiv Kogalniceanu, Victoriei, Republicii, Eroilor, Piata Sfatului, conchide studiul citat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO