Proprietăţi

Analistii straini: cresterea era de asteptat, experienta experienta in evaluarea riscului de credit este limitata

09.11.2004, 00:00 14



Concurenta va creste substantial pe piata bancara, desi exista potential de extindere a creditarii pe diferite segmente, apreciaza analistii agentiei de rating Fitch intr-un raport dedicat sistemului bancar romanesc.



Astfel, bancile straine intrate pe o piata perceputa ca imatura si cu obiectivul de a profita de acest potential de crestere, vor fi probabil destul de agresive pentru a cuceri cote de piata.



Analistii considera ca marjele de dobanda nu vor putea sa se mentina pe termen mediu spre lung la nivelurile vazute in 2003. "Totusi, multe banci detin retele mari de sucursale. Pe masura ce volumul de activitate creste in sucursalele respective, in special prin creditare, operatiunile ar trebui sa devina eficiente, ceea ce va contribui la mentinerea unei anumite profitabilitati, chiar daca nu la nivelurile foarte ridicate din prezent", se arata in analiza Fitch.



Dintre bancile evaluate cu ratinguri, BRD si UniCredit au calificative mai bune pe termen lung ca urmare a sprijnului potential pe care il pot primi de la proprietari - Societe Generale, cu rating "AA-" si UniCredito, de asemenea cu "AA-". Perspectivele de rating sunt pozitive pentru cele doua banci, respectiv stabile pentru BCR si Banca tiriac.



De asemenea, Fitch urmeaza sa imbunatateasca ratingul de tara pentru Romania, in prezent la nivelul "BB", care constrange si ratingurile bancilor.



Desi a pornit de la un nivel redus, avansul creditarii este ingrijorator pentru performantele portofoliului de credite, pe masura ce imprumuturile trebuie rambursate, considera analistii Fitch.



Acestia apreciaza ca pozitiva incetinirea cresterii creditelor in acest an, in urma reglementarilor adoptate de Banca Nationala la inceputul lunii februarie.



Potrivit studiului Fitch, sectorul bancar din Romania a trecut prin numeroase schimbari in ultimii trei ani, iar dezvoltarea imprumuturilor a dus la marirea profitabilitatii bancilor. Aceste evolutii au avut loc in contextul imbunatatirii situatiei economice a Romaniei, reflectata in cresterea PIB inregistrata din anul 2000 si diminuarea ratei inflatiei si a dobanzilor.



Principala caracteristica a pietei bancare din Romania a fost cresterea semnificativa a imprumuturilor, care a atins 180% in perioada 2001-2003.



Volumul creditelor catre populatie s-a marit de opt ori, desi este inca inferior celui inregistrat in alte state din Europa Centrala si de Est. Aceasta inseamna ca ratele de crestere ridicate erau de asteptat dar si ca institutiile de credit au o experienta limitata in evaluarea riscului de credit al clientilor.



Cea mai mare parte a imprumuturilor sunt denominate in devize straine, ceea ce expune debitorul la riscul fluctuatiilor cursului de schimb.



Ritmul de crestere a imprumuturilor s-a diminuat, in prima jumatate a cestui an, influentat de reglementarile emise de banca centrala la sfarsitul anului 2003. Acestea au limitat valoarea creditelor acordate populatiei la un nivel stabilit in functie de veniturile solicitantilor.



Ponderea creditelor in bilanturile bancilor a urcat mai rapid decat celelalte active, inlocuind unele elemente cu randamente mai reduse, cum ar fi depozitele inter-bancare si titlurile de stat, ceea ce a favorizat obtinerea unor profituri mai ridicate.



In acest moment, lichiditatea bancilor este destul de solida.



Gradul de intermediere bancara este insa destul de scazut in Romania, astfel incat multe institutii au costuri prea ridicate, din pricina retelelor supradimensionate. Aceste cheltuieli sant in cea mai mare parte acoperite de nivelul inalt al dobanzilor actuale.



Bancile sunt sensibile la modificarea diferentei dintre dobanzile nete si la performanta portofoliului de credite, pentru ca incasarile provin in mare parte din veniturile din dobanzi la imprumuturi si titluri de creanta.



Pe de alta parte, capitalizarea sectorului bancar s-a deteriorat in anul 2003. Infuziile de capital si profiturile reinvestite nu au tinut pasul cu majorarea activelor, astfel ca raportul dintre capitalurile proprii si activele totale ale sistemului a scazut la 13,9% la sfarsitul lui 2003, comparativ cu 14,2% in decembrie 2002.



Capitalul mediu ajustat in functie de risc s-a redus si mai mult, in contextul in care activele cu riscuri ridicate au inceput sa predomine, dupa ce cresterea creditelor a devansat-o pe cea a depozitelor interbancare si a titlurilor de stat.



La sfarsitul anului 2003, creditele reprezentau 49,4% din totalul activelor, fata de 37,7% la sfarsitul anului 2002.



Fitch apreciaza ca pe viitor exista in continuare posbilitatea maririi substantiale a volumului creditelor, concomitent cu accentuarea concurentei pe piata bancara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO