Proprietăţi

100 de companii se bat pe 1,4 mld. euro de la autostrăzi

Autor: Andreea Neferu

02.03.2011, 23:40 52

Licitaţiile pentru cele patru autostrăzi din vestul ţării(Nădlac - Arad, Timişoara - Lugoj, Lugoj - Deva, Orăştie - Sibiu)au atras interesul a peste 100 de companii, care s-au grupat îngeneral în consorţii, depunând în total 64 de oferte. Numărulintenţiilor de participare pentru contractele în valoare totală de1,4 mld. euro a fost de patru mai mare decât în cazul licitaţiilortrecute.

Companiile au depus oferte în consorţii de 2-3 companii, însă înunele cazuri numărul a ajuns chiar şi la 6. Adjudecareacontractului pentru lotul 1 al autostrăzii Nădlac - Arad, cu ovaloare de circa 115 mil. euro fără TVA, de către consorţiul Azvi -Puentes - Straco Grup - Grusamar - Specialist Consulting SRL -Incitec SRL ar putea aduce circa 19-20 de milioane de eurofiecăreia dintre cele şase companii, dacă se iau în considerareparticipaţii egale în cadrul asocierii. Pe de altă parte,contractul pentru primul lot al autostrăzii Lugoj - Deva poateaduce până la 265 mil. euro unui constructor care participă lalicitaţie fără alţi parteneri. Competiţia acerbă ar putea determinao scădere de 10-15% a preţurilor estimate de Compania Naţionalăpentru Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), carese situează între 6 şi 9,7 mil. euro pe kilometru, susţinconsultanţii din construcţii.

Selecţia câştigătorilor va avea loc în circa o lună, dupăevalurea tuturor ofertelor, au declarat reprezentanţi aiCNADNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO