Profesii

Zgomot nu e numai in fabrici sau santiere

09.05.2005, 18:13 69

Aproape o treime din angajatii europeni, adica peste 60 de milioane de oameni, sunt expusi la niveluri ridicate de zgomot mai mult de un sfert din timpul lor de lucru. Circa 40 de milioane de lucratori - echivalentul intregii populatii a Spaniei sunt nevoiti sa ridice tonul peste nivelurile normale de conversatie pentru a se putea face auziti, iar asta se intampla cel putin jumatate din timpul lor de lucru.

Care sunt consecintele? Din ce in ce mai multi angajati au probleme cu auzul, pierderea acestuia fiind una dintre cele mai comune si mai costisitoare boli.

De exemplu, un studiu efectuat in Germania arata ca zgomotul se situeaza pe locul al doilea, avand cea mai importanta pondere (dupa silicoza) in cheltuielile efectuate anual pentru acoperirea costului pensiilor de invaliditate si a costurilor de reabilitare, insumand 160 de milioane de euro.

Efectele zgomotului nu sunt limitate doar la pierderea auzului, acesta putand cauza accidente de munca si cresterea nivelului de stres.

Pornind de la aceste date statistice, oficialii Uniunii Europene au decis sa ia masuri astfel ca din februarie anul viitor va intra in vigoare o noua Directiva Europeana referitoare la zgomotul profesional. Acesta stabileste ca limita de expunere zilnica la zgomot este de 87 de decibeli. Spre comparatie, zgomotul produs de o convorbire se situeaza intre 30 si 60 de decibeli, iar nivelul de 20-30 de decibeli este inofensiv pentru organismul uman.

Pana la intrarea in vigoare a acestei Directive, Agentia Europeana pentru Securitate si Sanatate in Munca (AESSM) a lansat recent o campanie pentru constientizarea riscurilor pe care le are zgomotul la locul de munca.

"Cand ne referim la zgomotul din mediul de munca, ne gandim in primul rand la santierele navale, cele de constructii si la multe alte locuri de munca traditionale in privinta zgomotului. In realitate, cei mai multi dintre noi, suntem inconjurati de zgomot la locul de munca. Indiferent daca sursele de zgomot sunt echipamentele sau alte persoane, zgomotul poate avea impact asupra sanatatii noastre", a declarat Hans-Horst Konkolewsky, directorul Agentiei Europene pentru Securitate si Sanatate in Munca. In opinia sa, practic, zgomotul poate constitui o problema in orice mediu de munca: de la fabrici la ferme agricole, de la sali de concerte pana la santiere de constructii.

Dar, ce inseamna, de fapt, "conditii de munca zgomotoase"?

"Un test simplu este sa te intrebi cat de mult din timpul de lucru trebuie sa ridici tonul pentru a putea comunica cu colegii din jur", a mai spus oficialul european.

In opinia sa, expunerea la zgomot in munca poate costa mult mai mult decat pierderea auzului. "Este evident ca expunerea la zgomot are efecte asupra sistemului cardiovascular, provocand descarcarea adrenalinei, asociata stresului, precum si cresterea presiunii sanguine. Aceasta inseamna ca zgomotul la locul de munca, chiar si la niveluri scazute, poate fi un factor care genereaza stresul legat de munca. In plus, expunerea la zgomot la locul de munca mareste riscul de accidentare, fiind cunoscut faptul ca niveluri ridicate de zgomot creeaza dificultate de perceptie auditiva si de comunicare intre persoane", a mai spus Hans-Horst Konkolewsky.

miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO