Profesii

Faţa ascunsă a intrării României în Schengen: Jumătate din forţa de muncă asiatică din România va pleca în Occident

Autor: Iulian Tenchiu

31.03.2024, 10:30 19062

Paula Rusu, managing partner la Today Workforce, a declarat la ZF Live că se aşteaptă ca odată ce România va intra în Schengen, o treime sau chiar jumătate din forţa de muncă asiatică prezentă în România să plece în Occident, acolo unde salariile sunt mult mai mari.

„Schengenul va fi un moment interesant. Multe dintre estimările estimările celor care lucrează în piaţa de resurse umane arată ca 30-50% din forţa de muncă asiatică va pleca”, a declarat Paula Rus, Managing Partner, TODAY WORKFORCE, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Intrarea totală a României în Schengen - deschiderea frontierelor aeriene, terestre şi navale - ar putea însemna plecarea în masă a forţei de muncă venite în ţară din statele din afara UE. Estimările arată că până la 50% dintre angajaţii asiatici din diferite sectoare ar putea părăsi ţara, subliniază Paula Rus.

„Domeniile care vor avea de suferit pentru că au apelat la forţă de muncă nonEU sunt construcţiile, retailul şi automotive, dar şi zona de panouri fotovoltaice”, a mai spus Paula Rus la ZF Live.

Dacă prognozele se transformă în realitate, atunci retailul, construcţiile şi industria auto vor fi unele dintre cele mai lovite domenii de exodul forţei de muncă asiatice, pentru că aici sunt localizaţi mare parte dintre angajaţi şi pentru că există şi cerere mare pentru forţa de muncă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO