Profesii

Veşti bune pentru o nouă categorie de salariaţi: Angajaţii care ar putea ieşi la pensie mai devreme

Veşti bune pentru o nouă categorie de salariaţi:...

Autor: Alexandru Nanu

05.05.2023, 22:17 3427

Autorităţile vor modificarea legislaţiei privind sistemul de pensii publice prin includerea unor activităţi din grupa I şi/ sau a II-a de muncă în unităţile cu profil chimie şi petrochimie în condiţii speciale.

Mai exact, este vorba despre propunerea legislativă, nr. B245/2023, pentru modificarea şi completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, depusă la Senat în 19 aprilie 2023.

Pe scurt, “activităţile desfăşurate de muncitorii şi personalul tehnic operativ pe întreg teritoriul unităţilor din subordinea Ministerului Industriei Chimice şi Petrochimice, cu profil chimie şi petrochimie, încadrate în grupele I şi/ sau II de muncă, potrivit legislaţiei anterioare”, vor fi incluse în condiţiile speciale de muncă.

Conform expunerii de motive, motivaţia este faptul că “activităţile desfăşurate de personalul unităţilor din subordinea Ministerului Industriei Chimice şi Petrochimice, cu profil chimie şi petrochimie, au un nivel ridicat al riscului”, angajaţii din domeniu fiind expuşi, de-a lungul anilor, la noxe (diverşi aerosoli de substanţe chimice, pulberi, produse petroliere) sau la fum.

Pentru ca această propunere legislativă să intre în vigoare, trebuie adoptată de Parlament, promulgată de şeful statului şi apoi publicată în Monitorul Oficial.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO