Profesii

Trei sferturi dintre joburile cu salariul afişat aparţin angajatorilor din turism, retail, servicii, transport şi construcţii. Roxana Drăghici, eJobs.ro: Companiile recurg la această soluţie pentru a putea recruta mai rapid

Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs.ro

Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs.ro

Autor: Cristina Bellu

06.03.2024, 10:37 146

Companiile care activează în domenii care se confruntă cu un deficit mare de talente sau care au multe job-uri disponibile afişează, de cele mai multe ori, salariul în anunţul de angajare, pentru a putea recruta mai rapid.

„Angajatorii profită de ultima sută de metri în care afişarea salariului este opţională şi preferă să îl dezvăluie doar în cadrul interviurilor de recrutare care au loc faţă în faţă cu candidaţii.(...) Cu toate acestea, pentru că ştiu că este un diferenţiator important în ochii candidaţilor, cei care au multe poziţii de ocupat sau cei care activează într-un domeniu care se confruntă cu deficit de talente, recurg la această soluţie pentru a putea recruta mai rapid”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs.ro, principala platformă de recrutare online din România.

Din cele 25.000 de joburi disponibile în acest moment pe eJobs.ro, aproape 9.000 au salariul afişat în anunţul de angajare, angajatorii optând să ofere informaţii fie despre salariul concret pe care îl oferă, fie un plafon salarial în care fluctuaţiile depind de nivelul de experienţă şi competenţele punctuale pe care le au candidaţii.

Deşi Comisia Europeană a aprobat anul trecut directiva care va obliga companiile să comunice informaţii cu privire la salarii, aceasta încă se află în termenul de graţie pentru implementare şi, prin urmare, în continuare, mai mult de jumătate din numărul total de a anunţuri de angajare nu au salariul public.

Potrivit eJobs.ro, angajatorii din turism şi HoReCa, deşi nu se află în vârful clasamentului celor mai mari salarii din România, sunt cei care au cele mai multe anunţuri de angajare cu salariul afişat.

Astfel, din cele aproape 9.000 de joburi cu salariul publicat disponibile în acest moment pe eJobs.ro, puţin peste 2.000 aparţin companiilor din acest sector.

„Vorbim despre un domeniu care angajează destul de mult, în care rata de fluctuaţie este mare şi nevoia de înlocuire a angajaţilor plecaţi este imediată, motiv pentru care angajatorii vor candidaţi care, atunci când aplică, sunt conştienţi de tot ce presupun joburile respective, inclusiv salariul oferit”, explică Roxana Drăghici.

Potrivit datelor Salario, comparatorul salarial marca eJobs, salariul mediu net, la nivel naţional, pentru cei care lucrează în turism şi HoReCa este de 3.500 de lei pe lună. Această medie reflectă salariile angajaţilor din toate judeţele ţării şi cu toate nivelurile de experienţă.

Retailul este al doilea cel mai transparent domeniu când vine vorba de salarii, cu aproape 2.000 de joburi postate în care salariul este făcut public de către angajatori. Media salarială pentru acest sector este de 3.800 de lei pe lună. Retailul este, de asemenea, şi cel mai mare angajator la nivel naţional, cu 6.200 de joburi disponibile în acest moment (atât joburi care au salariul afişat, cât şi joburi care nu oferă informaţii salariale în anunţul de angajare). Urmează angajatorii din producţie şi servicii, ambii cu câte 700 de joburi pentru care au salariile afişate. Dacă pentru servicii media salarială netă este de 4.100 de lei, pentru producţie este de 4.200 de lei.

„Ce observăm, ca linie generală este că, nivelul de transparenţă creşte direct proporţional cu numărul de joburi pe care o companie le are în piaţă. Cu cât nevoia de candidaţi este mai mare, cu atât vedem mai multe salarii publicate în anunţul de angajare”, mai spune Roxana Drăghici.

Alte domenii care şi-au făcut loc în topul celor mai transparente din punct de vedere salarial sunt IT / telecom, industria alimentară, call – center şi publicitate / marketing / PR.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO