Profesii

Talentele si performanta, principalele tinte ale angajatorilor

03.04.2006, 00:00 23

Lupta pentru atragerea talentelor, managementul orientat catre performanta si compensatiile bazate pe atingerea obiectivelor sunt cele mai importante tendinte care se vor face simtite anul acesta pe piata globala a muncii, potrivit specialistilor firmei de consultanta financiara si in resurse umane Watson Wyatt.

"In general, ne asteptam sa ii observam pe angajatori lucrand mult mai aproape de angajati in luarea deciziilor care privesc slujba si contractul de munca in sine", a declarat Michel Guay, managing director Watson Wyatt Canada.

El este de parere ca organizatiile si angajatii lor vor crea pe viitor legaturi puternice, din care ambele parti vor avea de castigat in mod real.

Potrivit lui Guay, angajatii vor avea parte de compensatii consistente, care vor duce insa si la bilanturi pozitive pentru angajatori.

Printre cele mai importante tendinte pe care consultantii Watson Wyatt le-au prezis dupa ce au privit in "globurile lor de cristal" sunt legate de capitalul uman, compensatiile managerilor de top, comunicarea organizationala, precum si conditiile de lucru si sanatatea angajatilor.

1. Razboiul talentelor se va intensifica - analistii companiei de consultanta apreciaza ca aceasta tendinta se va manifesta in conditiile in care organizatiile se straduiesc sa atraga si sa retina cei mai buni si mai promitatori angajati, pentru a face fata cerintelor pietei.

Pe masura ce populatia imbatraneste si economiile se dezvolta, angajatorii vor incepe sa priveasca managementul talentelor dintr-o perspectiva mult mai larga. Eforturile acestora nu vor mai fi orientate in principal spre atragerea si retinerea fortei de munca, ci si spre productivitatea angajatilor. Procedurile managementului talentelor vor fi, astfel, mult mai strans legate de strategia de business in ansamblu.

2. Organizatiile vor pune accent pe managementul performantei - concomitent, companiile vor fi orientate spre un leadership care sa asigure un sistem capabil sa ofere informatiile necesare pentru identificarea angajatilor de mare potential. De asemenea, tendinta va fi ca organizatiile sa dezvolte planuri strategice detaliate, care sa le ofere o cat mai buna intelegere a evolutiei fortei de munca din cadrul organizatiei, a posibilelor schimbari si nevoi.

3. Filosofia "plata contra performanta" va fi din ce in ce mai populara - Datorita monitorizarilor din ce in ce mai dese pe care le fac actionarii si dorintei crescute de transparenta, companiile se vor concentra si mai tare pe asigurarea unei legaturi stranse intre ceea ce managerii primesc si performanta pe care acestia reusesc sa o atinga. Presiunea asupra compensatiilor oferite directorilor va creste in conditiile in care companiile actioneaza intr-un mediu tot mai caracterizat de reducerea costurilor.

4. Organizatiile vor dezvolta si vor intensifica procedurile de comunicare cu angajatii - Acestia vor beneficia nu numai de o viziune mult mai detaliata asupra modului in care este condusa afacerea, ci vor putea sa influenteze mai mult arii ale acesteia, cum ar fi gestionarea pensiilor sau administrarea programelor de beneficii.

5. Angajatorii vor realiza dezavantajele de a nu se ocupa de problemele privind sanatatea la locul de munca - Sondajele anterioare realizate de Watson Wyatt au aratat ca angajatorii manifesta o ingrijorare reala fata de problemele de sanatate psihica in randul personalului, dar ca nu stiu cum sa abordeze aceste aspecte, pentru a le corela cu atingerea obiectivelor de performanta.

liviu.alexandrescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO