Profesii

Studiu Confidex S1/2023: Criza forţei de muncă a ajuns cea mai mare provocare pentru managerii români, depăşind temerile legate de creşterea preţurilor

Andrei Cionca, CEO Impetum Group.

Andrei Cionca, CEO Impetum Group.

Autor: Cristina Bellu

26.10.2023, 12:10 201

Principala provocare cu care se confruntă managerii români în prezent este legată de deficitul de forţă de muncă, aspect care îngrijorează şefii de companii mai mult decât creşterea preţurilor sau rata inflaţiei, este concluzia celui mai recent studiu Confidex realizat de Impetum Group pentru primele şase luni ale anului.

Potrivit studiului, care măsoară gradul de încredere al mediului de afaceri în economie, 27% dintre manageri se declarau, în primul semestru al acestui an, îngrijoraţi de lipsa forţei de muncă, cu 16% mai mulţi faţă de sfârşitul anului trecut.

“Deşi, în ultimul an, inflaţia a fost fenomenul care a atras în mod preponderent atenţia opiniei publice, adevărata îngrijorare a managerilor români, în prima jumătate din 2023, este legată de criza forţei de muncă. Aceasta este generată, pe de o parte, de lipsa resursei umane specializate în domenii de activitate specifice şi, pe de altă parte, de faptul că piaţa autohtonă a forţei de muncă încă nu este suficient de atractivă încât să reţină la nivel local oamenii talentaţi şi care pot face performanţă.  În plus, vedem că se adaugă şi o problemă calitativă a relaţiilor de muncă. Aceasta este generată de perioadele de incertitudine care creează nelinişte în rândul angajaţilor şi poate chiar defocusare şi o nerăbdare manifestate în procesul de aprofundare a relaţiilor interne din organizaţie sau chiar a domeniului profesional”, spune Andrei Cionca, CEO Impetum Group.

Din perspectiva lui Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica, lipsa forţei de muncă specializate reprezintă o provocare majoră pentru business.

“Au fost ani de zile în care industria şi companiile nu s-au implicat în sectorul de învăţământ, astfel încât şcolile profesionale şi universităţile cu profil tehnic capabile să creeze următoarele generaţii de specialişti şi-au diminuat foarte mult activitatea sau chiar s-au închis”, a spus acesta, în cadrul interviului calitativ realizat pentru ediţia din al doilea semestru a studiului CONFIDEX, care urmează să fie apară la începutul lunii noiembrie.

Soluţia pe care o propune acesta, aplicată deja de compania pe care o conduce, este implicarea profesioniştilor din industrie în dezvoltarea învăţământului specializat şi concentrarea pe meseriile de viitor.

Integrarea în mediul privat a unor angajaţi din sistemul public este văzută de unii manageri ca fiind o altă posibilă soluţie la criza forţei de muncă.

“Trebuie schimbată proporţia între oamenii implicaţi în activităţile productive ale domeniului privat şi activităţile mai puţin aducătoare de valoare adăugată din administraţie. Acolo sunt milioane de oameni ale căror aptitudini ar putea fi convertite spre activităţi mai productive, dacă acele joburi s-ar desfiinţa prin reorganizare, debirocratizare, digitalizare şi acei oameni ar deveni disponibili ca resurse de competenţă ale sectorului privat”, a afirmat Alexandru Reff, Country Managing Partner Deloitte România&Moldova.

O altă soluţie la care apelează managerii români este importul de resursă umană, care, însă, s-a dovedit a fi un proces complicat. România nu este o ţară atractivă pentru muncitorii imigranţi, astfel încât reţinerea lor este o provocare în sine.

Următorul studiu CONFIDEX, ajuns la ediţia a 9-a, urmează să arate care este percepţia la zi a oamenilor de afaceri asupra deficitului de forţă de muncă, precum şi asupra economiei, în general.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO