Profesii

Sierra Quadrant: 3 din 5 antreprenori spun că îşi vor restructura business-urile în 2024 pe fondul provocărilor fiscale şi incertitudinilor economice. Ce măsuri propun managerii

Ovidiu Neacşu, partener coordonator Sierra Quadrant

Ovidiu Neacşu, partener coordonator Sierra Quadrant

Autor: Cristina Bellu

18.12.2023, 10:15 188

O mare parte dintre firmele din România, de la microîntreprinderi la marile companii, vor traversa în 2024 un amplu proces de restructurare a afacerilor, pe fondul provocărilor fiscale şi incertitudinilor tot mai mari privind evoluţia economiei, arată rezultatele unui barometru de opinie în rândul investitorilor, dezvoltat de Sierra Quadrant.

Astfel, potrivit rezultatelor cercetării la care au participat 1.067 de antreprenori, manageri şi angajaţi cu funcţii de răspundere din economie, 3 din 5 respondenţi (62%) şi-au trecut drept principal obiectiv în 2024 restructurarea şi optimizarea operaţiunilor financiare, principalele motive invocate de antreprenori fiind legate în primul rând de
creşterea taxelor (67%), scăderea vânzărilor (43%), accentuarea blocajului financiar (41%) şi creşterea costurilor operaţionale (38%).

,,Anul 2024 se anunţă a fi unul plin de incertitudini, în care mare parte dintre investitori vor încerca să facă paşi mărunţi sau chiar vor sta pe loc din punct de vedere investiţional. Efectele creşterilor de taxe, inflaţia în continuare destul de ridicată şi problemele de vânzări vor pune pe hold multe dintre investiţii, în aşteptarea unor răspunsuri concrete mai ales în privinţa politicii fiscale ale noului guvern, rezultat în urma alegerilor’’, spun specialiştii de la Sierra Quadrant.

Întrebaţi care va fi cea mai mare provocare a lui 2024, cei mai mulţi respondenţi (71%) au indicat inflaţia şi efectele sale – creşterea costurilor operaţionale şi scăderea vânzărilor.

În topul provocărilor s-au mai situat efectele creşterii taxelor, menţionată de 59% dintre antreprenori, criza forţei de muncă (53%), scăderea puterii de cumpărare a populaţiei (46%), problemele de finanţare/inclusiv scăderea creditului furnizor (41%) şi creşterea costurilor cu energia, gazele şi carburanţii (37%).
Pe lista provocărilor se mai situează evoluţia cursului valutar, menţionată de 25% dintre intervievaţi şi accentuarea blocajului financiar (19%).

,,2024 este un an provocator pe care investitorii depinde cum îl privesc. Dincolo de inflaţie, de insolvenţe, de problemele de pe lanţurile economice, 2024 poate fi şi un an al oportunităţilor pentru cei care ştiu să se pregătească. E o perioadă în care cei care au lichidităţi, curaj şi linii de finanţare, pot intra în afaceri, pot atrage cote de piaţă nesperate într-o perioadă de creştere economică. E un moment bun pentru cei pregătiţi, focusaţi şi curajoşi să intre în zone economice în care multe firme, din păcate, vor închide porţile’’, spune Ovidiu Neacşu, partener coordonator Sierra Quadrant.

Una dintre intrebările cheie ale cercetării derulate de compania de consultanţă Frames, la comanda Sierra Quadrant, se referă la soluţiile pe care managerii le au în vedere pentru a-şi optimiza activitatea economică în 2024.

Astfel, limitarea cheltuielilor neesenţiale pentru core-business-ul companiei se află în prim-planul majorităţii investitorilor (53%). Este vorba de cheltuielile logistice în principal, cele generate de funcţionarea afacerii (chirii, costuri de birou, achiziţii de mobilier, tehnică de calcul, utilităţi etc.)

O altă măsură o reprezintă restucturarea portofoliului de servicii/produse, menţionată de 49% dintre cei intervievaţi. Focusul se va pune pe produsele/serviciile care aduc cel mai ridicat volum de vânzări/profit, celelalte urmând să fie trecut în stand-by.

Vânzarea activelor neesenţiale pentru business (terenuri, clădiri, utilaje nefolosite etc.), menţionată de 31% dintre respondenţi, limitarea creditului comercial (29%) şi renunţarea la liniile de leasing operaţional (23%) se află, de asemenea, în focusul investitorilor.

,,Interesant este că numai 12% dintre intervievaţi au menţionat disponibilizarea de personal ca soluţie anti-criză, fapt care arată că, în continuare, criza de forţă de muncă rămâne una dintre marile probleme ale economiei. De asemenea, de remarcat este şi faptul că 26% dintre cei intervievaţi au declarat că vor miza pe digitalizarea afacerilor, în tentativa de a-şi reduce costurile operaţionale, un procent nesperat de mare mai ales într-o perioadă în care multe dintre investiţii sunt trecute pe hold”’, mai arată rezultatele cercetării Sierra Quadrant.

Pe lista măsurilor preconizate de manageri s-au mai aflat extinderea programelor de credit risc management, factoring şi de gestiune activă a riscului valutar.

,,În 2024, Comisia Naţională de Prognoză estimează, în premieră, că euro va trece de 5 lei, iar efectele se vor simţi cu siguranţă în economie. Faptul că investitorii se gândesc la soluţii de contracte forward şi spot, la a-şi monitoriza activ şi continuu partenerii de afaceri şi la contracte de factoring denotă un nivel de profesionalizare a business-ului care dă speranţe într-o rezilienţă sporită a mediului de business în faţa provocărilor economice”, a concluzionat Ovidiu Neacşu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO