Profesii

Secretul ţinut sub tăcere din Silicon Valley despre populaţia de culoare şi femei

Secretul ţinut sub tăcere din Silicon Valley despre...

Autor: Octavian Calei

23.03.2013, 17:50 4001

Marile companii din industria IT de pe Silicon Valley ţin sub tăcere numărul de angajaţi care sunt de etnie africană sau de sex feminin, arată un reportaj al CNN Money, sub pretextul "secretului comercial".

Jurnaliştii CNN au început investigaţia încă din august 2011 care vizează 20 de companii IT importante din SUA care au refuzat, majoritatea, să dezvăluie care este ponderea angajaţilor de etnie minoritară şi a femeilor. Datele obţinute până la momentul de faţă arată că aceste două categorii de persoane sunt slab reprezentate în companiile din Silicon Valley, mai ales în poziţii cheie. Asiaticii şi albii sunt cei care domină joburile din companiile IT americane.

Reportajul arată lipsa de transparenţă a companiilor din Silicon Valley care fac parte dintr-o industrie cunoscută pentru deschiderea sa. Dintre firmele abordate, numai Dell, Ingram Micro şi Intel au cooperat fără a opune rezistenţă la întrebările reporterilor.

Pentru a obţine date de la celelalte 17 companii, jurnaliştii au fost nevoiţi să depună de două ori o cerere specială în baza Actului de Informare Liberă, o lege care permite accesul publicului la informaţii deţinute de agenţiile guvernamentale, pentru a obţine informaţiile legate de structura personalului angajat de companiile din Silicon Valley. Prima cerere, depusă la o agenţie federală care procesează aceste date, Equal Employment Opportunity Commission, a fost respinsă pe motiv că este ilegală dezvăluirea rapoartelor despre angajaţi.

A doua cerere, trimisă pe 1 noiembrie 2011 către Departamentul Forţelor de Muncă, a primit un răspuns după un an de zile. Astfel, pe 7 decembrie 2012, CNN a primit datele numai pentru cinci companii: Cisco, Dell, eBay, Ingram Micro şi Intel. Pentru celelalte 15 companii din Silicon Valley, Departamentul Forţelor de Muncă nu a putut publica rapoartele deoarece nu este autorizat să dezvăluie informaţii ale firmelor care nu sunt contractori federali. Companiile care au rămas în umbră sunt Amazon, Facebook, Groupon, Hulu, LinkedIn, LivingSocial, Netflix, Twitter, Yelp, Zynga. Companiile Apple, Google, HP, IBM şi Microsoft au depus obiecţii la Departamentul Forţelor de Muncă pentru ca datele lor să nu fie publicate pe motiv că ar "afecta competitivitatea".

"Este de-a dreptul ridicol. Să aflii câte persoane caucaziene lucrează la o companie este un secret comercial? Absurd", a spus John Sims, un profesor de drept de la Universitatea Pacific.

Cu privire la problema diversităţii scăzute a angajaţilor din Silicon Valley, companiile invocă problema numărului scăzut de persoane de sex feminin şi de minorităţi care sunt specializate în IT.

Consiliul Economic al negrilor şi Coaliţia Naţională a Asiaticilor şi Americanilor au încercat de asemenea în trecut să afle date cu privire la diversitatea angajaţilor din marile companii, dar majoritatea cererilor nu au obţinut decât foarte puţine informaţii.

"IT-ul este cel mai vibrant sector din economia americană şi în loc să încerce să rezolve problemele, companiile preferă să păstreze secrete", a spus Sims.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO