Profesii

Scaderea pietei imobiliare din Spania ar putea aduce acasa 25.000 de muncitori romani

11.04.2008, 20:20 21

Criza de pe piata imobiliara din Spania ar putea sa aduca acasa in urmatorii doi-trei ani un sfert din muncitorii romani care lucreaza in constructii in aceasta tara, din cauza reducerii numarului de locuri de munca. Preturile la locuinte s-au triplat in ultimii trei ani pe piata iberica, iar interesul pentru achizitia de case a scazut puternic incepand cu 2006.
"In urmatorii doi-trei ani ar putea sa se intoarca circa 25.000 de muncitori romani din Spania din cauza scaderii pietei constructiilor si a investitiilor de pe piata imobiliara din Peninsula Iberica", a declarat Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO).
El a adaugat ca, in prezent, in domeniul constructiilor din Spania lucreaza circa 80.000-100.000 de muncitori romani.
Preturile locuintelor au inceput sa creasca in 1998, pe fondul scaderii ratelor dobanzii, in contextul in care Spania se pregatea sa devina membra a UE. De atunci, aproximativ 5 milioane de noi locuinte s-au construit in Spania, atragand muncitori imigranti din Europa de Est si America Latina.
Cresterea puternica a ofertei, cumulata cu turbulentele de pe piata mondiala a creditelor a condus la o majorare de doar 4,8% a preturilor la locuinte in ultimul trimestru al anului trecut, fiind cel mai lent ritm de crestere din 1998.
Muncitorii romani care lucreaza in strainatate iau in calcul intoarcerea in Romania in conditiile in care ar primi un salariu de circa 700 de euro pe luna si ar gasi locuri de munca si pentru ceilalti membri ai familiei. "In Bucuresti sau Cluj salariile pentru muncitorii calificati au ajuns deja la 600 - 1.000 de euro, deci valoarea salariului nu mai reprezinta o problema pentru angajatori. De altfel, in prezent ne aflam in negocieri pentru a aduce cateva zeci de muncitori din Italia pentru cateva companii din cadrul patronatului", spune Plosceanu.
Ministerul muncii organizeaza sambata si duminica o bursa generala a locurilor de munca la Castellon de la Plana, in Spania, dupa ce in februarie a avut loc primul eveniment de acest gen, care a vizat aducerea in tara a romanilor care lucreaza in constructii in Italia.
In Spania, angajatorii romani pun la bataie peste 10.000 de locuri de munca in domenii ca industria hoteliera si servicii, insa cea mai mare parte a ofertelor de job sunt in constructii.
Printre angajatorii care vor sa recruteze romani in Spania se numara Santierul Naval Constanta, cu o oferta de 500 de locuri de munca, si constructorul Autostrazii Transilvania, Bechtel, cu 150 de locuri de munca.
"Cinci companii au confirmat prezenta la bursa din Spania, in timp ce alte sapte au oferit locuri de munca pentru romanii care lucreaza acolo. In total, peste 2.500 de locuri de munca sunt disponibile din partea companiilor, in timp ce Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca mai ofera 8.000 de locuri de munca, cele mai multe in constructii", a precizat Mirela Argaseala, reprezentant al Directiei de mobilitate a fortei de munca din cadrul Ministerului muncii.
Potrivit acesteia, oferta salariala minima pentru joburile din constructii este de 500 de euro.
"Suntem interesati sa mai facem cateva sute de angajari anul acesta si bursa din Spania ne-ar putea ajuta sa gasim muncitori cu experienta pe utilajele pe care le avem in prezent. Nu vom face oferte discriminare fata de cele pe care le avem deja pentru muncitorii din Romania, insa vom oferi salarii in functie de experienta si calificarea muncitorilor", a declarat Bogdan Sgarcitu, directorul de comunicare al Bechtel.
Salariul mediu net in constructii a fost anul trecut de 263 de euro, in crestere cu 30% fata de 2006, cand a fost de 202 euro pe luna. Cu toate acestea, constructiile sunt domeniul cel mai afectat de fenomenul muncii la negru, astfel incat nivelul salarial real este cu mult mai mare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO