Profesii

Salariul mediu net nu trece pragul de 130 de euro

06.10.2003, 00:00 14



Dupa cresterea inregistrata in luna iulie datorata acordarii primelor de concediu, salariile au revenit in august in matca. Astfel, salariul mediu net pe economie a scazut cu 1,1% pana la 4,8 milioane de lei (circa 129 euro), aceeasi diminuare fiind inregistrata si de salariul mediu brut, care a ajuns la 6,6 milioane de lei (178 euro).



Acordarea in luna precedenta a unor prime sau a sumelor aferente concediilor de odihna, a determinat micsorarea venitului in special in sectorul de prelucrare a titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari, sectorul de prelucrare a lemnului, respectiv industria de mijloace de transport rutier, sectorul de asigurari si cel al productiei si distributiei de energie electrica si termica, gaze si apa.



In alte domenii de activitate, cum ar fi fabricarea articolelor de imbracaminte, industria de masini si echipamente, fabricarea substantelor si produselor chimice, industria de mijloace de tehnica de calcul si de birou, scaderea salariilor a fost determinata de productiile mai mici, precum si de lipsa comenzilor. Cele mai mari scaderi ale salariilor s-au inregistrat in industria mijloacelor de transport rutier (-10,7%) si in domeniul productiei si furnizarii de energie electrica i termica (-8,4%).



Cu toate acestea, o serie de companii au aplicat majorari salariale, pe fondul productiei mai mari, sau au decis sa plateasca prime angajatilor. In industria miniera, spre exemplu, salariul mediu net a avansat, in august, cu 10,1%, pana la 8,91 milioane lei, in vreme ce in industria metalurgica majorarea a fost de 3,9%, salariul ajungand astfel la 6,55 milioane lei.



De asemenea, in industria alimentara salariile au avansat cu 2,1%, la 3,73 milioane lei, iar in sectorul de transporturi aeriene, cu 3,4%, la 10,5 milioane lei.



In topul celor mai mari salarii, liderul de necontestat ramane cel acordat in companiile de intermedieri financiare - 13,5 mil. lei (363 euro). El este urmat de venitul din domeniul transporturilor aeriene - 10,5 mil lei (283 euro) si de cel din industria de prelucrare a titeiului - 9,4 mil. lei (253 euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO