Profesii

Salariul mediu net castiga 6,4% in zece luni

06.12.2004, 00:00 24



Salariul mediu net pe economie a urcat in luna octombrie la 6,07 milioane de lei (148 de euro), cu 2,1% peste nivelul inregistrat in luna anterioara, pe fondul majorarilor din sectorul bugetar si acordarii de prime in alte domenii. De la inceputul anului, salariul mediu net a crescut cu 6,4% in lei si cu 5,7% in euro.



Potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica, in luna octombrie castigul salarial brut a crescut cu 2,2%, pana la 8,39 milioane de lei (204 de euro). Comparativ cu luna ianuarie a acestui an, cresterile in acest caz sunt mai mici decat cele inregistrate de salariul mediu net, respectiv 4,5% in lei si 4,6% in euro.



In luna octombrie, cele mai mari cresteri au fost inregistrate in domeniul invatamantului, unde retributia medie neta s-a majorat cu 19,1% la 6,64 milioane de lei (162 de euro). In ceea ce priveste sanatatea si asistenta sociala, salariul net a crescut cu 7,4%, la 5,19 milioane de lei (126 de euro), iar in administratia publica majorarea a fost de 5,8%, la 8,25 milioane de lei (200 de euro).



Iesind din sfera sectorului bugetar, cea mai mare crestere au inregistrat-o salariile celor care lucreaza in industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii. Astfel, veniturile din acest sector au urcat cu 14,7% fata de septembrie pana la 10,5 milioane de lei (256 de euro). Pe locul al doilea din punctul de vedere al cresterii inregistrate se situeaza angajatii industria tutunului cu un salt de 13,3% fata de luna anterioara. Salariul mediu net in acest caz a crescut la 13,9 milioane de lei (339 de euro).



In unele segmente de activitate au existat scaderi ale salariului mediu net, cele mai accentuate fiind in industria mijloacelor de transport rutier si in extractia de hidrocarburi. Astfel, remuneratiile au scazut cu 27,2% in domeniul mijloacelor de transport, la 6,76 milioane de lei (165 de euro). Salariul din domeniul extractiei de hidrocarburi au scazut cu 17,7%, la 9,85 milioane de lei (233 de euro). Institutul National de Statistica explica aceasta evolutie prin acordarea unor prime mai mici decat in luna septembrie sau de raportarea la nivelul mai ridicat din luna septembrie, cand unii salariati au primit plati compensatorii.



Angajatii din domeniul intermedierilor financiare (cu exceptia activitatii de asigurari) au recuperat din scaderea pe care au inregistrat-o veniturile lor in luna septembrie si continua sa fie lideri incontestabili pe piata salariilor. Astfel, dupa caderea de 11,6% inregistrata in seprembrie, veniturile in sectorul bancar au urcat de la 15,2 milioane de lei (370 de euro), la 16,8 milioane de lei (411 de euro).



Locurile urmatoare in "clasament" sunt ocupate de angajatii din industria tutunului care au castigat in octombrie 13,9 milioane de lei (339 de euro) si de cei din transporturi aeriene - 12,08 milioane de lei (294 de euro). Pentru angajatii din industria tutunului, octombrie a fost o luna care le-a adus un plus de 13,3% la salariu, datorita primelor acordate cu ocazia "Zilei Tutungiului".



Acestia sunt urmati de personalul din cercetare - dezvoltare si informatica, cu un castig mediu net de 10,8 milioane de lei (264 de euro) si de cei care lucreaza in industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii - 10,5 milioane de lei (256 de euro).



Ultimele pozitii ale clasamentului sunt ocupate de lucratorii din industria de prelucrare a lemnului si de cei din industria hoteliera, cu un venit de 3,6 milioane de lei (aproape 90 de euro).
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO