Profesii

Romulus Badea, Patronatul Importatorilor de Forţă de Muncă: În cinci ani cei care ne vor repara ţevile vor fi din Asia sau din Africa. Noi nu mai avem meseriaşi. Numărul de străini din state non-UE care locuiesc în România se apropie de 100.000

Romulus Badea, Patronatul Importatorilor de Forţă de...

Autor: Miruna Diaconu

27.06.2021, 00:05 18720

„Importul“ de personal din statele non-UE este un fe­no­men care se va accentua în următorii ani, pentru că Româ­nia are un deficit mare de meseriaşi, a spus Romu­lus Badea, tax partner în cadrul firmei de consultanţă fis­cală şi audit Soter & Partners şi vicepreşedinte al Patronatului Importatorilor de Forţă de Muncă.

„În cinci ani, cei care ne vor repara ţevile vor fi cetă­ţeni din Africa sau din Asia, pentru că numărul meş­te­rilor din România este într-o continuă scădere şi alţii nu for­măm, este o chestiune generală, afectează toate dome­ni­ile de activitate“, a spus Romulus Badea, în cadrul emisiu­nii de business ZF Live.

În prezent, în România locuiesc peste 91.000 de cetă­ţeni străini din state non-UE/ Spaţiul Economic European, iar în primele cinci luni ale anului s-au eliberat avi­ze de angajare pentru peste 16.000 de cetăţeni din aces­te state, potrivit datelor Inspectoratului General pentru Imigrări.

Cea mai acută nevoie de personal în această perioadă este resimţită în sectorul HoReCa. În ultimul an, tot mai mulţi angajaţi au plecat din sectorul HoReCa, orientându-se către domenii mult mai stabile, care au înregistrat chiar creşteri ale afacerilor în perioada crizei precum curierat, industria mobilei sau chiar retail.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO