Profesii

România, locul 9 în clasamentul ţărilor cu cel mai ridicat procent al afacerilor deţinute de femei

România, locul 9 în clasamentul ţărilor cu cel mai...

Autor: Roxana Rosu

07.03.2018, 10:49 387

România se află pe locul 9 în clasamentul ţărilor cu cel mai ridicat procent al afacerilor deţinute de femei, potrivit studiului Mastercard Index of Women Entrepreneurs 2018,  dar ]n ceea ce priveşte condiţiile de sprijin şi oportunităţile de dezvoltare antreprenorială pe care le au femeile, piaţa locală ocupă locul 32 din 57, cu un procent de 61,9%, în scădere faţă de anul trecut.

Studiul analizează progresul şi realizările antreprenorilor de sex feminin din 57 de ţări care acoperă 5 regiuni geografice – Asia-Pacific, Europa, America Latină, Orientul Mijlociu şi Africa şi America de Nord.

„Mastercard Index of Women Entrepreneurs a ajuns în acest an la a doua ediţie, ceea ce ne permite să analizăm cu atenţie, de la un an la altul, dinamica antreprenoriatului feminin din România. Per ansamblu, România înregistrează scoruri mai bune decât în 2017, un trend ce sperăm că va continua şi în anii următori, astfel încât femeile antreprenor şi cele de afaceri din ţara noastră să reuşească să îşi realizeze pe deplin potenţialul, să îşi atingă obiectivele şi, în cele din urmă, să accelereze creşterea incluziunii. Lansarea Mastercard Index of Women Entrepreneurs în preajma Zilei Internaţionale a Femeii reprezintă un apel al Mastercard la nivel global de a pune capăt discriminărilor de gen faţă de antreprenoriatul feminin din întreaga lume”, a declarat Diana Tănase, Marketing Manager, Mastercard România.

Rezultatele studiului Mastercard arată că, din totalul afacerilor din România, 28,9% sunt deţinute de femei. România a înregistrat o creştere la această categorie, în contextul în care, anul trecut, se afla pe locul 13, cu un procent de 27,5% al numărului total de afaceri deţinute de femei.

Din Top 10 al ţărilor cu cel mai ridicat procent al afacerilor înfiinţate şi conduse de femei fac parte Ghana (unde 46,4% din totalul afacerilor sunt deţinute de femei), pe primul loc, urmată de Rusia - 34,6%, Uganda - 33,8%, Noua Zeelandă - 33%, Australia - 32,1%, Vietnam - 31,3%, Polonia - 30,3%, Spania - 29,4%, România - 28,9% şi Portugalia -28,7%.

În ceea ce priveşte condiţiile de sprijin şi oportunităţile de dezvoltare antreprenorială pe care le au femeile, România ocupă locul 32 din 57, cu un procent de 61,9%. Clasamentul Mastercard Index of Women Entrepreneurs ia în calcul rezultatele progresului înregistrat de femei (categorie la care România se află pe locul 33), cunoştinţele şi accesul la resurse financiare (România se află pe locul 24) şi sprijinirea iniţiativelor antreprenoriale (România se află pe locul 29).

Faţă de anul trecut, România a înregistrat o uşoară scădere: în 2017, se afla pe locul 29 din 54 de ţări, cu un procent de 62,1%. Pe primele locuri se află Noua Zeelandă - 74,2%, Suedia - 71,3%, Canada - 70,9%, Statele Unite ale Americii - 70,8%, Singapore - 69,2%, Portugalia - 69,1%, Australia - 68,9%, Belgia - 68,7% şi Filipine - 68%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO