Profesii

Realitatea nemiloasă a cifrelor: Economia României a pierdut 500.000 de locuri de muncă de la debutul pandemiei. Între 16 martie şi 1 septembrie, numărul contractelor încetate a depăşit 1,29 milioane, pe când numărul contractelor noi a fost de circa 800.000

♦ Industria prelucrătoare a  fost prima în topul contractelor de muncă încetate, iar comerţul conduce clasamentul sectoarelor cu cele mai multe contracte noi.

 

De la debutul stării de ur­gen­ţă în România din cauza pandemiei de COVID-19 şi până pe 1 septembrie, mai mult de 1,29 milioane de muncă au fost încetate, conform informaţiilor oferite de Inspecţia Muncii, la solicitarea ZF.

Numărul contractelor de muncă noi înregistrate în aceeaşi perioadă a fost de 808.296.

Astfel, din diferenţa dintre con­tractele încetate şi cele noi înregistrate în REVISAL, rezultă că 482.608 de contracte de muncă au dispărut din piaţa locală a muncii de la debutul stării de urgenţă şi până pe 1 septembrie.

Cele mai multe contracte încetate au fost în industria prelucrătoare, mai mult de 209.000. Numărul contractelor noi înregistrate de companiile din in­dus­tria prelucrătoare a fost de 119.382, astfel că în total s-au pierdut peste 90.000 de locuri de muncă între 16 martie şi 1 septembrie.

„Industria prelucrătoare a fost pu­ter­nic impactată – aici au fost şi foarte multe contracte suspendate. Criza COVID a avut un impact mare pe fur­ni­zarea de materii prime din China/Asia şi apoi dificultăţile clien­ţi­lor europeni s-au răsfrânt şi asupra vânzării produselor“, crede Raluca Pârvu, busi­ness manager în cadrul BPI Group, companie de consultanţă în manage­ment şi resurse umane.

Cea mai mare diferenţă între con­tractele încetate şi cele noi a fost în ad­mi­nistraţie publică şi apărare, asigurări so­ciale din sistemul public, unde s-au în­cheiat peste 171.000 de contracte de mun­că şi au fost înregistrate numai 11.374, ceea ce înseamnă că au dispărut mai mult de 159.000 de locuri de muncă.

Un alt sector de activitate unde di­ferenţa dintre contractele de muncă în­cetate şi cele noi a fost distribuţia apei, sa­lubritate, gestionarea deşeu­rilor, unde s-au pierdut peste 156.000 de lo­curi de muncă de la debutul stării de urgenţă.

Comerţul este un  sector de activitate unde numărul de contracte noi a fost mai mare decât al celor în­cetate. Astfel, în comerţ au fost cu 32.333 mai multe contracte noi decât încetate între 16 martie şi 1 septembrie.  

Pe lângă comerţ, sectoare de acti­vitate precum învăţământul şi agri­cultura au fost şi ele cu contracte de mun­că pe plus în perioada pandemiei, cu 10.000, respectiv circa 6.600 de noi locuri de muncă înregistrate de la de­bu­tul pandemiei şi până pe 1 septembrie.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.