Profesii

Războiul pentru specialişti se încinge: 7 din 10 şefi de companii spun că anul viitor va exista o mare provocare legată de retenţia angajaţilor calificaţi, pe măsură ce inflaţia va afecta puternic nivelul salariilor, iar aceştia vor începe să-şi caute job-uri mai sigure şi mai bine plătite

Războiul pentru specialişti se încinge: 7 din 10 şefi...

Autor: Cristina Bellu

27.10.2022, 11:10 289

Criza de pe piaţa de recrutare se va amplifica în următoarele luni, iar companiile vor duce un adevărat război pentru atragerea de angajaţi experimentaţi, estimează şefii de companii şi specialişti chestionaţi de Frames şi Digital HR, în cadrul unui barometru de opinie.

Potrivit acestuia, 69% din cei peste 260 de manageri participanţi la studiu estimează că 2023 va fi anul în care să îşi păstreze angajaţii calificaţi va fi o adevărată provocare, în contextul problemelor din economie, şi chiar dacă majoritatea afirmă că are în plan să îşi fidelizeze angajaţii, totuşi, se aşteaptă ca aceştia să îşi înteţească eforturile în a-şi găsi un loc de muncă mai sigur şi mai bine plătit, în contextul în care inflaţia va afecta puternic nivelul salariilor.

“Sunt sectoare unde angajaţii specializaţi sunt tot mai puţini, precum industria automotive sau IT, industrii care se dezvoltă atât de repede încât piaţa HR nu face faţă. Problemele de recrutare au trecut de mult de nivelul de management şi s-au accentuat în zona de angajaţi specializaţi şi chiar şi entry level’’, spun analiştii de la  Frames.

Potrivit acestora, este de aşteptat ca decalajul dintre cererea de forţă de muncă specializată şi oferta să crească pe măsură ce problemele economice se vor adânci, de la inflaţie la posibila recesiune tehnică.

Întrebaţi care vor fi principalele avantaje care vor face diferenţa între ofertele companiilor, 72% dintre cei chestionaţi au menţionat pachetul salarial, 61% au amintit de soliditatea firmei, iar 43% au indicat facilităţile suplimentare puse la dispoziţia angajaţilor (traininguri, participări la evenimente, bonuri de masă, facilităţi de transport etc.).
Interesantă este creşterea interesului managerilor pentru flexibilitatea programului de lucru, manifestată de 41% dintre respondenţi.

,,Inflaţia puternică din acest an care, probabil, va rămâne la un nivel ridicat şi în anul viitor, a afectat puterea de cumpărare a salariaţilor, astfel că angajatorii au căutat şi vor căuta soluţii pentru a optimiza pachetele salariale. O creştere medie de 10-15% a salariilor, care să acopere inflaţia  estimată în 2023 este de aşteptat, alături de oferirea unor prime ocazionale, în funcţie de dinamica business-ului’’, spun experţii.

Potrivit rezultatelor barometrului, 52% dintre managerii chestionaţi au menţionat o creştere salarială între 10-15% în 2023. 26% vor să crească salariile cu peste 15%, iar 22% estimează un avans al salariilor sub 10%, în funcţie de situaţia economică.

“Salariul va continua să fie cel mai important însă, în condiţiile perioadei dificile spre care ne îndreptăm, siguranţa locului de muncă probabil va trece în prim-plan, asta dincolo de tendinţele consolidate în pandemie – work from home, oportunitatea de a avea work life balance, posibilitatea de dezvoltare şi promovare profesională, confirmarea profesională”, spune Adrian Negrescu, managerul Frames.

Potrivit experţilor Digital HR, investiţia în dezvoltarea personală devine tot mai importantă pe măsură ce nivelul salarial se aplatizează în anumite domenii.

Analiza Frames arată că cele mai căutate locuri de muncă în 2023 vor fi în IT, retail, construcţii şi servicii. Astfel, 63% dintre managerii chestionaţi consideră că cei mai căutaţi vor fi angajaţii din sectorul IT, mai ales în contextul dezvoltării semnificative a economiei digitale.

Pe locurile următoare, în topul reieşit din opiniile celor intervievaţi, s-au situat retailul, menţionat de 51% dintre cei chestionaţi, sectorul construcţiilor (49%), serviciile (42%), medical/pharma (38%), serviciile de suport (22%) şi industria auto, cu tot cu activităţile aferente (19%).

,,Dincolo de business-urile clasice, precum retailul şi construcţiile, dinamica economică generează o cerere tot mai mare de personal în sectoarele de automatizare a proceselor, de programare şi gestiune a fluxurilor de date şi marfă. Ne îndreptăm spre Industry 4.0, a patra revoluţie industrială, în care automatizarea şi digitalizarea business-urilor se vor afla în prim-plan. Cine nu va investi în optimizarea fluxurilor de lucru, în cercetarea digitală a pieţei, în optimizarea datelor de producţie şi vânzări, în eficientizarea activităţii va avea de pierdut. Competitivitatea economică se va regăsi în principal în aceste tendinţe’’, explică Adrian Negrescu.

Concluziile barometrului Frames & Digital HR arată că pentru angajatori, salariatul devine tot mai mult un capital, vremea când oricine putea fi înlocuit, dacă nu respecta deciziile angajatorului, fiind pe cale să apună.

,,Într-o piaţă în care cererea de forţă de muncă de calitate este puternic disproporţionată în raport cu oferta, echilibrul va putea fi găsit doar în măsura în care ambele părţi – angajaţi şi angajatori - vor accepta relaţia de parteneriat, cu toate beneficiile şi obligaţiile aferente”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO