Profesii

Raluca Turcan, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: O provocare pe termen mediu şi lung pentru minister este prevenirea creşterii sărăciei în muncă. Soluţia este să creştem ocuparea, să creştem productivitatea muncii, salarii minime mai mari pentru mediul privat şi eficientizarea instituţiilor sectorului public

Videoconferinţa ZF HR Trends 2021

Raluca Turcan, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale:...

Autor: Cristina Bellu

31.03.2021, 11:19 321

Raluca Turcan, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, consideră că principala provocare pe termen mediu şi lung pentru ministerul pe care îl gestionează este prevenirea creşterii sărăciei în muncă, iar soluţia ar fi creşterea productivităţii, creşterea ocupării, a salariilor minime din mediul privat, dar şi eficietizarea instituţiilor sectorului public.

“În România activează în momentul de faţă aproximativ 5 mililioane de angajaţi, dar există aproximativ 6,3 milioane contracte de muncă înregistrate, ceea ce ne arată că există persoane care derulează în paralel mai multe activităţi. În paralel cu numărul mare de beneficiari în România avem şi în sectorul public şi privat un număr mare de angajaţi cu salariu minim. O provocare pe termen mediu şi lung pentru minister este prevenirea creşterii sărăciei în muncă. Soluţia este să creştem ocuparea, să crească productivitatea muncii, în mediul privat să putem să acordăm salarii minime mai mari, iar în sectorul public pentru o sustenabilitate mai bună trebuie să eficientizăm instituţiile, să le aducem mai aproape de cetaţean, să îndreptăm relaţia mediu privat-sistem public şi să eliminăm inechităţile. În cazul pensiilor ţintim cât mai mult spre contributivitate”, a spus Raluca Turcan, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, în cadrul videoconferinţei ZF HR Trends 2021.

 

Ce a mai spus Raluca Turcan:

Trebui să începem să punem un accent tot mai mult pe digitalizare pe toate structurile. Am pregătit deja măsuri concrete. Digitalizăm relaţiile de muncă, apelăm tot mai mult la semnătura electronică. ÎN PNRR avem câteva zeci de milioane alocate digitalizării pe ministerul Muncii. Vrem să digitalizăm circuitele interene ale datelor în instituţie şi cele subordonate. Avem proiecte pentru digitalizarea la nivelul instituţiilor Casa Naţională de Pensii, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, digitalizarea instituţiei care face plăţile pentru toate beneficiile sociale, Inspecţia Muncii- o resursă de informaţii pentru piaţa muncii.

La ministerul Muncii vrem să ajungem să avem un hub de servicii şi toate informaţiile să fie folosite de beneficiari. Trebuie să începem să depindem tot mai multe competenţe digitale.

Pandemia a fost gestionată relativ bine şi cifrele confirmă lucrurile raportat la ceea ce s-a întâmplat în UE. O parte a fost prevenită şi prin măsuri care au venit să contracareze blocajele economice. La nivelul ministerului anul trecut am avut şomajul tehnic prelungit pentru care am cheltuit 5 miliarde de lei. Am extins acest lucru şi anul acesta şi avem alocate 2 mld. lei.

Avem sprijinul pentru contractele în telemuncă. 380.000 de contracte înregistrate pe telemuncă. Opţiunea de telemuncă impulsionată de stat prin finanţarea unei părţi din contractele şi prin sprijinirea pentru achiziţionarea de aparatură electronică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO