Profesii

Radu Burnete, directorul confederaţiei Concordia: Susţinem creşterea salariului minim, dar majorarea trebuie să se facă din ianuarie, nu mai devreme. Avem deja stabilite bugetele de salarii pentru acest an

Radu Burnete, directorului confederaţiei patronale Concordia

Radu Burnete, directorului confederaţiei patronale Concordia

Autor: Cristina Bellu

14.09.2023, 15:30 57

Reprezentanţii Confederaţiei Patronale Concordia, organizaţie care reuneşte companii mari din cele mai importante sectoare ale economiei locale, atât firme româneşti cât şi multinaţionale, susţin majorarea salariului minim din economie în linie cu productivitatea sau pentru a contracara efectele inflaţiei, însă spun că acestă creştere ar trebui să se facă începând cu 1 ianuarie 2024 şi nu mai devreme, toate instituţiile având deja stabilite bugetele de salarii pentru acest an.

Afirmaţia vine în contextul în care Marcel Boloş, ministrul Finanţelor, a spus recent că salariul minim brut din economie ar urma să crească de la 3.000 de lei pe lună la 3.300 de lei până la sfârşitul anului, iar în construcţii de la 4.000 de lei la 4.500 de lei.

"Creşterea salariului minim din România trebuie să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024 şi în niciun caz la 1 octombrie sau mai devreme de anul viitor. De ani de zile patronatele, sindicatele şi Guvernul negociază salariul în timpul toamnei, cu intrare în vigoare din anul următor. Era o ancoră de stabilitate şi predictibilitate mai ales acum când discutăm de toate aceste schimbări ale regimului fiscal”, declară Radu Burnete, directorului confederaţiei patronale Concordia.

Reprezentanţii organiaţiei au transmis că sprijină creşterea salariului minim în linie cu productivitate sau pentru a contracara efectele inflaţiei, companiile având deja bugetele de salarii pentru 2023 stabilite pe baza negocierilor purtate anul trecut.

"În toamna anului trecut am agreat creşterea salariului minim net cu aproape 25% deşi inflaţia fusese de 13,8% astfel că nu înţelegem de ce trebuie să dăm peste cap un mecanism care s-a dovedit predictibil şi funcţional. Este nevoie de timp şi de discuţii serioase în formulă tripartită, nu de decizii adoptate în grabă”, adaugă Radu Burnete.

Potrivit unei analize realizată de instituţie, dacă salariul minim brut din economie se va majora la 3.300 lei începînd cu luna octombrie, un angajat va încasa un salariu minim net de 1.964 lei fără scutirea de taxe de 200 de lei, plus 21% faţă de 2022, iar cu scutirea de taxe, angajatul va lua 2.164 lei, o creştere de 29%.

În scenariul în care salariul minim se va majora la 3.750 lei de la 1 ianuarie 2024 şi nu va mai exista o scutire de taxe pentru 200 lei, un angajat va încasa un salariu minim net de 2.227 lei, plus  31% faţă de 2022 sau 2.427 lei, cu scutirea de taxe, o creştere de 36% faţă de 2022.

"În acest moment, perspectivele economice pentru 2024 sunt deteriorate, mediul de afaceri este supus unei serii de presiuni economice, iar predictibilitatea este deja extrem de scăzută din cauza lipsei de transparenţă cu care au fost tratate modificările fiscale pregătite”, a mai spus Radu Burnete.

Comparativ cu 2022, creşterile salariale înregistrate în medie în sectorul privat în ultimele 12 luni acoperă rata inflaţiei (15,7% versus 13,7%, conform datelor INS).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO