Profesii

"Nu vreau sa fac ceva care m-ar indeparta ca exercitiu mintal de pregatirea mea"

26.09.2005, 19:18 52

Absolventii de studii superioare cauta in principal slujbe in domeniul pe care s-au specializat si doresc sa activeze in medii de lucru motivante, care sa le ofere posibilitatea de a castiga experienta si de a-si aprofunda cunostintele. Cel putin asa sustin cei care au participat la finalul saptamanii trecute la Bursa locurilor de munca pentru absolventi.

Majoritatea tinerilor considera ca lipsa de experienta poate fi un dezavantaj in perspectiva obtinerii unei sluje si a unui salariu bun, dar cel mai mult par sa se teama ca ar putea ajunge sa lucreze intr-un domeniu strain de diploma pe care s-au straduit sa o obtina.

"Nu cedez, nu vreau sa scad nivelul. Nu vreau o deprofesionalizare. Am facut o facultate foarte grea si vreau sa vad roadele. Nu vreau sa fac ceva care m-ar indeparta ca exercitiu mintal de pregatirea mea", spune Ion Stan, de 24 ani, care a venit la Bursa in cautarea unui post de inginer automatist.

El afirma ca studiile superioare au reprezentat principalul criteriu in alegerea slujbei si ca s-a orientat strict catre acele firme care ofera posturi corespunzatoare pregatirii sale. In cadrul Bursei, el a aplicat la doua companii - Titan SA pentru un post de optician si IOR, pentru o pozitie de inginer automatist.

"Sper sa fiu contactat macar de una dintre cele doua companii si sa mi se ofere un salariu satisfacator", a incheiat el.

In ceea ce priveste partea financiara, cei mai multi dintre absolventii care isi cauta un loc de munca spun ca cel mai bun salariu pe care il pot obtine se situeaza undeva in jurul a 600 - 800 de lei.

"Cel mai bun salariu de incadrare la care as putea ajunge este de vreo 800 de lei, avand in vedere ca sunt incepatoare. Am gasit vreo trei posturi dar nu cred ca ma vor suna pentru ca nu am experienta", afirma Ana-Maria Calugaroiu, 24 de ani, absolventa a Facultatii de Psihologie si in prezent somera.

Ea spune ca, pentru orice eventualitate, si-a lasat CV-ul si pentru posturi care nu au legatura cu pregatirea de baza, dar ca spera sa gaseasca o slujba in domeniul vizat.

"Am observat ca psihologilor li se cer si alte lucruri care in mod normal nu intra in atributiile lor. Oricum, e primul targ de acest gen la care particip si astept sa vad rezultate", a concluzionat ea.

Conform angajatorilor, cererea este diversificata si de multe ori limitata in timp, in functie de planurile de afaceri ale fiecarui agent economic. De aici si nevoia ca recrutarea sa se faca intr-un mod cat mai eficient si cat mai rapid.

"In procesul de cautare sunt multi agenti care apeleaza la firme specializate", afirma Gheorghe Georgescu, general manager la Excon Consultanta, firma specializata in selectia si plasarea fortei de munca.

"Se solicita ingineri de sistem, operatori de calculator, traducatori, ingineri de executie, ingineri de conceptie, in general cunoscatori de limbi straine", spune el.

In general, tinerii sunt de parere ca secretul alegerii slujbei potrivite consta in a pune in balanta ceea ce poate oferi candidatul la angajare si ceea ce poate oferi angajatorul. De asemenea, majoritatea celor care au participat la aceasta editie a Bursei locurilor de munca pentru absolventi considera ca este un eveniment util, daca nu in perspectiva angajarii, macar in cea a comunicarii si a contactului cu piata muncii.

"Bursa e un lucru destul de bun pentru cei care au o specializare, da cat de cat o sansa. Locurile de munca nu prea se gasesc, dar aici poti macar sa vorbesti cu angajatorul", spune Radel Baila, in varsta de 23 de ani, absolvent al Colegiului de cadastru.

Bursa locurilor de munca pentru absolventi care a avut loc la finele saptamanii trecute a adunat, la nivel national, aproape 2.900 de agenti economici si un numar de peste 32.500 de persoane.

Companiile au oferit peste 31.600 de locuri de munca si au selectat in vederea incadrarii peste 15.200 de persoane. Dintre cei 15.210 absolventi selectati in vederea incadrarii, cei mai multi sunt din Bucuresti (1.500), Arges (1.330) si Timis (986).

Agentii economici care au participat la Bursa au incadrat pe loc in jur de 900 de persoane, dintre care 150 de absolventi de studii superioare. Dintre acestia, cei mai multi au fost recrutati de companiile de asigurari - care au angajat 44 de persoane.

Cele mai multe locuri de munca au fost oferite in Bucuresti (4.541), Arges (1.650) si Constanta (1.565) iar cele mai multe persoane participante s-au inregistrat in Bucuresti (3.700), Valcea (2.500) si Arges (1.910).

"Ofertele prezentate au fost toate interesante iar tinerii s-au dus cam la fiecare firma si au stat de vorba cu angajatorii. Unii si-au lasat si cate 20 de CV-uri, semn ca au fost mai multe variante de unde sa aleaga", a declarat Dumitru Pelican, di-rectorul Agentiei Municipale Bucuresti pentru Ocuparea Fortei de Munca.

El este de parere insa ca foarte multi dintre cei care fac o facultate nu raman decat cu o diploma, fara sa castige si competenta.

"Multi se trezesc la sfarsitul facultatii ca isi cauta un job in afara diplomei. Nu cunosc nici legislatia muncii pe care toate firmele o aplica, nu cunosc nimic din domeniul economic. Sistemul de invatamant nu este suficient pentru a-ti putea pune la punct pregatirea care se cere pe piata muncii", a mai spus el. liviu.alexandrescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO