Profesii

Provocarea HR-ului: sa fie permanent la curent cu schimbarile corporatiste

03.04.2006, 00:00 22

In cadrul acestui material voi incerca sa descriu tendintele si evolutiile din domeniul resurselor umane la nivel global, iar la final voi incerca sa le corelez cu realitatea de pe piata romaneasca.

Stiti ca noi, Stanton Chase International, suntem o companie internationala de resurse umane axata pe domeniul executive search, prezenta pe patru continente prin intermediul a 61 de reprezentante deschise in 41 de tari.

Acest lucru ne confera o perspectiva globala din interiorul acestui sector, iar eforturile noastre sunt indreptate permanent inspre identificarea tendintelor globale si adaptarea lor la specificul local.

Tocmai de aceea, sloganul nostru este: "Racordat la specificul local, conectat la intreaga lume". Reuniunile noastre globale care au loc de doua ori pe an includ exact acest lucru pe ordinea de zi, pe langa celelalte subiecte legate de afaceri.

Inainte de a trece la particularizari, dati-mi voie sa fac niste comentarii generale: domeniul resurselor umane se concentreaza pe oameni. Cea mai mare provocare a unui profesionist din acest domeniu este de a fi permanent la curent cu schimbarile din mediul corporatist si de a le raspunde furnizand capitalul uman corespunzator.

In plus, profesionistul din domeniul resurselor umane trebuie sa realizeze un echilibru intre filozofia si politicile corporatiste si schimbari si sa creeze un mediu de reglementare si concurenta.

Investitiile in resurse umane la nivel mondial au crescut dramatic in ultimii doi ani, dupa o perioada de recesiune dintre anii 2001-2003.

Ajungem astfel la prima evolutie globala remarcabila, si anume rolul in schimbare al profesiei de specialist in resurse umane.

In ziua de azi, departamentele de resurse umane au o importanta strategica in cadrul majoritatii companiilor multinationale. Ele participa la marea parte a schimbarilor structurale din aceste companii, spre deosebire de rolul birocratic traditional de lucru cu statele de plata si de rezolvarea unor probleme ce tin de aplicarea legislatiei muncii.

Astazi, aceste departamente se ocupa de instruirea personalului, de dezvoltarea organizationala, de dezvoltarea avansata a afacerii si de chestiunile legale si structurale printr-o abordare de sus in jos.

Un foarte bun exemplu il constituie participarea unor directori de resurse umane la sedintele Consiliilor de Administratie sau prezenta acestora ca membri in Consilii de Administratie (in procent de aproximativ 25% in SUA).

In plus, constatam o descentralizare continua a activitatii de resurse umane, care se manifesta sub forma recurgerii la prestatori externi de servicii. Chestiunile de resurse umane au devenit atat de complexe si diverse incat, uneori, departamentele interne de resurse umane au ajuns sa joace rolul de coordonatori ai operatiunilor externalizate.

In ultimii cinci ani am observat ca, pentru a coordona si administra mai bine activitatile de resurse umane, multe multinationale aleg un singur ofertant de astfel de servicii la nivel global.

Primele zece companii de executive search au printre clienti peste 70% din companiile din top 100 din fiecare domeniu de activitate.

In ziua de azi, cautarea de oameni talentati nu cunoaste granite. Provocarea cu care se confrunta orice departament de resurse umane este aceea de a identifica oamenii potriviti, abilitatile potrivite, la locul potrivit si la momentul potrivit. Aceasta duce la asa-numita angajabilitate la comanda.

Candva, era ceva neobisnuit ca managerii de top sa se duca sa lucreze dintr-o tara dezvoltata in alta, dar acest lucru nu mai este valabil in prezent.

In concluzie, as vrea sa va supun atentiei trei tendinte importante de piata romaneasca:

1. Expatriatii de top au tendinta de a petrece o perioada mai lunga in Romania, respectiv 2,5 ani fata de durata medie a sederii in alte tari de 1,5 ani. In general, perioada pe care un manager de top isi mentine functia este relativ lunga.

2. Aici exista cel mai mare procent de expatriati care revin, fie in cadrul aceleiasi companii, fie in cadrul alteia.

3. Aici exista cel mai mare procent de mobilitate interna, expatriatii plecand de la o companie la alta, dar nu si din tara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO