Profesii

Propunere legislativă: Săptămâna de lucru de patru zile pentru angajaţii români

Propunere legislativă: Săptămâna de lucru de patru...

Autor: Alexandru Nanu

07.03.2022, 09:16 10692

Recent a fost înregistrată la Senat o propunere legislativă prin care vrea  creşterea productivităţii muncii angajaţiilor în companiile multinaţionale precum şi în diferite instituţii publice prin introducerea săptămânii de lucru de patru zile.

Joi, 03 martie 2022, a fost înregistrată la Senat propunerea legislativă nr. B110/2022 pentru modificarea Legii nr.53/2003 - Codul Muncii. Prezenta propunere legislativă are în vedere un precedent apărut la nivel internaţional privind creşterea productivităţii muncii angajaţiilor în companiile multinaţionale precum şi în diferite instituţii publice, aşa cum scrie în expunerea de motive a propunerii.

„Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus. Această repartizare a timpului de muncă se stabileşte de comun acord între angajator şi angajat, şi poate fi de 10 ore pe zi timp de patru zile, cu trei zile de repaus”, conform propunerii.

Proiectul preia o propunere a unui senator liberal pe care a iniţiat-o în legislatura 2012 - 2016 şi care a fost comentată critic dar şi apreciativ de o mare parte din media românească. Premisa propunerii a fost un reportaj al unei televiziunii de ştiri româneşti preluat de toată mass-media românească, “un studiu citat de CNN Money spune că tot mai multe companii americane ie oferă angajaţilor posibilitatea să lucreze patru zile pe săptămână, câte 10, 11 ore pe zi. Specialiştii în resurse umane spun că soluţia poate creşte productivitatea angajaţilor, însă ar fi nevoie de o perioadă de acomodare la noul program.", conform expunerii de motive.

Pentru ca această propunere legislativă să intre în vigoare este necesar să fie adoptată de Parlament şi să fie promulgată de şeful statului, ca apoi să fie publicată în Monitorul Oficial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO