Profesii

Programul Work and Travel USA - mai mult "work" şi mai puţin "travel". Studenţii străini, inclusiv români, acuză angajatorii americani de abuzuri

Programul Work and Travel - mai mult work şi mai puţin travel. Studenţii străini, inclusiv români, acuză angajatorii americani de abuzuri

Autor: Alexandra Fusoi

21.08.2011, 13:02 891

Studenţii străini, printre care se află şi români, care denunţă abuzuri în programul Work and Travel, au respins vineri o propunere a companiilor angajatoare de a participa la o excursie la obiective culturale şi istorice americane, relatează New York Times, în ediţia online.

Studenţii au început protestul miercuri, la o unitate de producţie care lucrează la un centru de distribuţie de ciocolată din Hershey, afirmând că sunt nevoiţi să presteze activităţi dificile şi prost plătite, după ce au investit mii de dolari pentru a participa la un program care urma să le asigure posibilitatea de a vizita Statele Unite.

Studenţii deţin vize J-1, în baza cărora firmele americane pot angaja forţă de muncă sezonieră ieftină, potrivit New York Times, care preia o stire Associated Press.

Rick Anaya, directorul executiv al Council for Educational Travel USA, organizaţie nonprofit care a contribuit la aducerea studenţilor în Statele Unite, a afirmat că propunerea de organizare a excursiei a fost făcută după o întâlnire cu reprezentanţii celor trei companii care asigură angajarea studenţilor.

Studenţii au respins însă categoric propunerea. "Nu suntem interesaţi (...) Dacă am accepta, ar însemna că am făcut scandal pentru a obţine o vacanţă. Da, vrem asta, dar este vorba despre ceva mai important decât o vacanţă", a declarat Godwin Efobi, student la medicină din Ucraina.

Mai mult de 100 de studenţi, veniţi din China, Kazahstan, Republica Moldova, Mongolia, Polonia, România, Ucraina şi Turcia, au protestat joi în Hershey, cu pancarte în care se prezentau drept sclavi şi muncitori captivi şi criticau producătorul de ciocolată Hershey's. Unii dintre studenţi au participat şi vineri la manifestaţii în Philadelphia şi Pittsburgh, iar alţii au avut întâlniri cu jurişti, pentru a le prezenta situaţia lor.

Departamentul de Stat american, care coordonează programul Work and Travel, a anunţat vineri că va trimite săptămâna viitoare o echipă de anchetă la Hershey.

Aproximativ 400 de studenţi au fost trimişi să muncească la ridicat cutii grele şi împachetat dulciuri la o linie de producţie rapidă, mulţi dintre ei fiind nevoiţi să lucreze în ture de noapte. După deducerea taxelor asociate programului şi a chiriei, studenţii susţin că mulţi dintre ei nu câştigă nici pe departe suficienţi bani pentru a-şi acoperi cheltuielile efectuate în ţările de origine pentru obţinerea vizelor.

În plus, experienţa lor în societatea americană a fost foarte diferită faţă de ce se aşteptau. "Nu există niciun schimb cultural, niciunul", a declarat Zhao Huijiao, în vârstă de 20 de ani, student la relaţii internaţionale şi originar din Dalien, China. "Este doar muncă, muncă mai rapidă, muncă", a adăugat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO