Profesii

Program de burse in Europa pentru specializare in administratia publica

04.08.2003, 00:00 29



Un numar de 100 de tineri absolventi vor putea urma cursuri de formare postuniversitare in diferite scoli de administratie publica din Europa de Vest, in urma unui program finantat de Uniunea Europeana. La finalul studiilor, celor 100 de bursieri le vor fi oferite posturi in administratia publica din Romania, corespunzatoare instruirii si experientei lor.



Delegatia Comisiei Europene in Romania si Ministerul Administratiei si Internelor a lansat recent "Proiectul tinerilor profesionisti" in Romania, proiect finantat de Uniunea Europeana, prin programul Phare 2001, cu patru milioane de euro.



Obiectivul proiectului este sa creeze un nucleu de tineri profesionisti in administratie, cu aptitudini manageriale, care sa fie neutri din punct de vedere politic si capabili sa contribuie, prin cunostintele si experienta lor, la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.



"Crearea unui corp profesionist de manageri in administratia publica - Schema pentru Tinerii Profesionisti - face parte dintr-un program de excelenta in domeniul managementului public, care are ca scop schimbarea viziunii asupra profesiei de functionar public", a declarat Marius Profiroiu, secretar de stat pentru reforma administratiei publice. El a adaugat ca proiectul urmareste promovarea unei noi generatii de lideri in administratia publica, pregatiti si hotarati sa implementeze in administratie principiile moderne ale managementului public si valorile europene.



Programul are sprijinul Consiliului Britanic, Scolii Nationale de Administratie din Franta, Institutului European de Administratie Publica cu sediul la Maastricht si Institutului National de Administratie Publica din Spania, in cooperare cu Unitatea Centrala pentru Reforma Administratiei Publice din Ministerul Administratiei si Internelor.



Programul are doua grupuri-tinta: tinerii absolventi si functionarii publici cu experienta, existand doua componente diferite - programul pentru bursieri (100 de locuri) si programul pentru stagiari (50 de locuri).



Datele exacte pentru selectia stagiarilor si a bursierilor nu au fost inca stabilite, coordonatorii programului estimand ca aceasta se va derula incepand cu sfarsitul lunii august si pe tot parcursul lunii septembrie astfel incat lista finala a celor admisi sa fie gata pana in octombrie.



Procesul de selectia va presupune parcurgerea mai multor etape: primirea formularelor; selectarea initiala; crearea de catre expertii UE a unei liste scurte de trei candidati pentru fiecare loc in program; examinarea cunostintelor de limba si a celor legate de problemele legate de reforma administratiei publice; interviuri; selectia finala si oferirea locurilor.



Dupa selectie, bursierii vor fi repartizati in diferite scoli de administratie dintre cele mentionate mai sus unde vor urma cursuri de pana la 12 luni, in functie de nivelul de cunoastere a limbilor straine si a preferintelor fiecaruia



Pentru a putea intra in acest program, candidatii trebuie sa fie cetateni romani, sa aiba sub 31 de ani, o diploma universitara, sa vorbeasca fluent cel putin o limba de circulatie europeana, sa fie dispusi sa-si construiasca o cariera de lunga durata in administratia publica dupa revenirea in tara (cinci ani), sa cunoasca problemele importante in reforma administratiei publice si integrarea in UE, sa aiba capacitatea de a se adapta unui mediu cultural strain si de a comunica.



Formularele de inscriere vor putea fi procurate din mai multe surse, inclusiv de la sediile Consiliului Britanic din Bucuresti, Brasov, Cluj, Iasi si Timisoara, precum si de pe Internet, de unde pot fi obtinute si relatii suplimentare la adresa www.yps.ro.



In ceea ce-i priveste pe stagiari, acestia vor fi selectati din cei care lucreaza deja in administratia publica. Ei vor parcurge noua luni de studiu, incepand din octombrie, timp in care ei ar trebui, in mod ideal sa lucreze in trei ministere, agentii sau prefecturi.La sfarsitul acestei perioade de instruire, 25 dintre stagiari vor fi selectati din nou pentru a lucra ca stagiari in guvernele statelor membre ale Uniunii Europene pentru aproximativ trei luni.



Seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, a declarat ca proiectul lansat vizeaza un aspect cheie pentru Romania, acela al generatiei urmatoare, o generatie de tineri profesionisti care sa sustina si, mai tarziu, sa beneficieze de avantajele aderarii. miruna.lebendecu@zf.ro



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO