Profesii

Productivitate sporita cu acelasi personal

25.08.2003, 00:00 35



Cele mai recente statistici referitoare la productivitate si cererile de ajutor de somaj arata ca redresarea economica ia avant in Statele Unite ale Americii.



Productivitatea a sporit cu 5,7% in trimestrul al doilea, rata de peste doua ori mai mare decat cea de din trimestrul precedent si cu mult peste nivelul de 4,1% prognozat de economisti. Iar aceasta crestere nu a exercitat presiuni asupra salariilor, deoarece costul unitar al mainii de lucru s-a diminuat la 2,1%.



Inscrierile in randul somerilor din prima saptamana din august s-au redus cu 3.000, la 390.000. Nivelul este cel mai jos de dupa luna februarie si marcheaza a treia saptamana consecutiva sub pragul de 400.000, ceea ce reprezinta, pentru economisti, linia de demarcatie intre o ameliorare si o deteriorare a pietei muncii. Piata se astepta la un nivel de 395.000.



In luna iulie, rata somajului a atins 6,2%, in urma unei scaderi cu 0,2% fata de iunie, cand nivelul de 6,4% a fost cel mai ridicat dintr-o perioada de noua ani.



De la sfarsitul recesiunii in 2001, economia americana a redemarat prea lent pentru a determina companiile sa investeasca sau sa angajeze personal. Din contra, planurile de disponibilizare au proliferat si tot mai multe societati americane isi transfera productia in tari unde mana de lucru este ieftina, precum India sau China.



In ceea ce-l priveste pe consumatorul american, el continua sa cumpere. Aceasta concluzie reiese din vanzarile anuntate pentru luna iulie de marile magazine, cum ar fi Wal-Mart, J.C. Penney, Federated Department Stores, Limited Brands si retelele de magazine pret-a-porter Gap, Ann Taylon si Abercrombie & Fitch, care le-au depasit adesea propriile obiective si, in mai multe cazuri, au condus la ameliorarea previziunilor referitoare la profit.



Departamentul Muncii, care a inceput in urma cu cateva luni o vasta revizuire a statisticilor, a notat, publicand aceste cifre, ca productivitatea din anul trecut a atins 5,4%, si nu 4,8%, cat aratau calculele sale anterioare. Nivelul este fara precedent de la cel de 6,7%, inregistrat in 1950, in plin razboi in Coreea.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO